Vércukorszint csökkentése és a csodatévő fahéj

A fahéjról legtöbbünknek karácsonyi sütemények, illatos mézeskalácsok jutnak eszünkbe, vagy éppenséggel egy jó pohár forralt bor hideg téli napokon. Közismert, barna színű fűszernövény, amellyel általában por, vagy rúd alakban találkozhatunk. A fahéjrúd a fahéjfa (Cinnamomum verum) száraz kérgének egy darabja, amely a száradást követően felpöndörödik.

A népszerű fűszernövény az utóbbi időben újból kezd visszatérni régi gyógyító szerepébe. A legtöbben kedvelik a fahéjat, de azt már kevesen tudják, hogy vércukorszint csökkentése esetén is hasznunkra válhat.

Általánosságban elmondható, hogy a fahéj, a benne található illóolajai révén elősegíti az emésztést és a gyomor működését. Az egészséges életmód részeként segíthet a normál vércukorszint fenntartásában.

A kéreg, amelyből a rudat vagy a port előállítják, nagy mennyiségben tartalmaz egy összetett szénhidrát szerkezetet. Amikor nedvesség éri, akkor ezek a hosszúkás szénhidrátok, nyálkás, ragacsos formát vesznek fel. Ezt a folyamatot magunk is megnézhetjük, ha egy teáskanálnyi fahéjport vízbe szórunk és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. Nyálkás és síkos anyag válik belőle. Teaként vagy fűszerként elfogyasztva ennek a szénhidrát szerkezetnek a megemésztése és feldolgozása sokkal több időt igényel, ezért a lebomlás folyamán csupán kevés szőlőcukrot termelnek hosszú időn keresztül, így stabilizálják a vércukor szintjét.

 

Vércukorszint normalizáló tulajdonsága elsősorban 2-es típusú cukorbetegségben hasznos, mivel javítja a sejtek inzulin érzékenységét. Egy korábbi kutatás eredményei azt mutatták, hogy napi egy teáskanál őrölt fahéj akár 20%-kal csökkentheti a vércukorszintet.

VÉRCUKORSZINT CSÖKKENTÉSE? AKKOR MIÉRT NEM ESSZÜK KILÓSZÁMRA?

 

A fahéj, mint fűszer könnyen elérhető rúd és por formájában, de önmagában kellemetlen, keserű íze van. A benne található kumarin nevű összetevő véralvadásgátló, májkárosító hatású lehet, így emiatt sem ajánlott a nagy mennyiségben való fogyasztása.

Létezik azonban olyan mellékhatások nélküli, természetes megoldás, mellyel élvezhetjük a fahéj és számos gyógynövény egészségünkre jótékony hatását.

MI VOLNA AZ EGYSZERŰBB MEGOLDÁS?
vércukorszint csökkentése

Szeretne többet tudni? Olvassa el további bejegyzéseinket az alábbi témákban is:

Helyes vércukor értékek
Cukorbetegek étrendje
2018-04-03T13:06:14+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!