• cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség szövődményei

A hazai lakosság negyede veszélyeztetett cukorbetegségben. A vércukorszint probléma sokak életét keseríti, és családok mindennapjait változtatja meg. Magyarországon 8-900 ezer regisztrált cukorbeteg van, de a betegek fele még csak nem is tud a betegségéről, mert nincs nyilvántartás alatt, ezért a cukorbetegek száma másfél millióra tehető, de a teljes lakosság akár negyede is hajlamos rá. A cukorbetegség egy civilizációs betegséggé vált mára és évente 10-15%-kal nő az érintettek száma. Sajnos az emberek nagyobb része nincs tudatában, hogy milyen veszélyekkel jár ez a betegség és hosszabb távon mit a cukorbetegség szövődményei.

Mi is pontosan a cukorbetegség?

A vércukorszint mindenkiknél igen dinamikusan változik egy szigorú sávon belül. A cukorbetegek vércukorszintje viszont átlépi ezt a sávot. Ennek több oka lehet, de mindegyik az inzulinnal van összefüggésben. A 40-65 évesekre veszélyes a II-es típusú betegség. Az ő szervezetük ugyan termel inzulint, viszont vagy nem elegendőt, vagy a szervezet nem tudja azt jól felhasználni. Emiatt megnő és instabillá válik vércukorszint, ami hosszabb távon igen káros szövődményekkel járhat.

Mik a cukorbetegség szövődményei?

A II-es típusú cukorbetegség fő problémája, hogy akár hosszú évekig észre sem vesszük a betegséget, miközben károsítja szervezetünket, és az észlelt tünetekből pedig nem köveztetünk arra, hogy cukorbetegek lennénk. Pedig a cukorbetegség szövődményei igen súlyosak lehetnek.

Különböző bőrelváltozások, bőrirritációk, amik azon túl, hogy kellemetlenek a viszketés, vagy a puszta esztétikum miatt, további veszélyt rejtenek, mert az esetleges hámsérüléseken át kórokozók, fertőzések juthatnak a szervezetünkbe. A látásunk is veszélynek van kitéve, mivel gyakran hirtelen látásromlás következhet be, súlyosabb esetben akár teljes vakság is. Talán a legismertebb szövődmény az érelmeszesedés, keringési probléma kialakulása, mely a szívünkre nézve is igen sok kockázatot rejt, de súlyos érelmeszesedésnél a láb keringése is veszélybe kerülhet, amit ha későn észlelünk akár amputációra is sor kerülhet.

Látható, hogy nem lehetünk elég óvatosak a cukorbetegséggel, tudatos életmóddal és a vércukorszint egészséges értéken tartásával azonban ez manapság már jól kezelhető.

Kellő elővigyázatossággal elejét vehetjük ezeknek a veszélyeknek és megóvhatjuk vele a saját és családunk egészségét. Gyakran azonban a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem sikerül a tudatosnak vélt táplálkozással elérni a kellően stabil vércukorszintet. Ilyenkor más segítséget is igénybe tudunk venni.

EGÉSZSÉGES VÉRCUKORSZINTET SZERETNÉK!
Cukorbetegség szövődményei

Szeretne többet tudni? Olvassa el további bejegyzéseinket az alábbi témákban is: 

Vércukorszint stabilizálása
Diabétesz kezelés sporttal
2018-04-16T10:25:16+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!