• vércukorszint stabilizálása

Vércukorszint stabilizálása gyógynövényekkel?!

A

hullámzó vércukorszint sokunk számára okoz kellemetlenséget. Egyre többen vagyunk érintettek benne és egyre több szakember foglalkozik ezzel a problémával. Éppen ezért meglepő, hogy rengetegen nem is tudják, valójában mit tudunk tenni ellene. Legtöbbünknek csak a szigorú gyógyszeres kezelés, vagy önsanyargató diéta jut eszünkbe. Pedig más módok is vannak a vércukorszint egészséges szinten tartására.

Ezek egyike a gyógynövények használata. Az ember évezredek óta használ gyógynövényeket, de még az egyes állatfajok is tudják, hogy mikor milyen növényt kell fogyasztaniuk, ha megbetegszenek.

A gyógyszeripari fejlődés, orvostudományi újítások és a globalizációs hatások miatt háttérbe szorultak egy időre ezek a természetes és hatásos eszközök. Szerencsére mára a tudomány is kiszabadult a laborokból és fedezik fel újra a természet csodáit.

Vércukorszint stabilizálása gyógynövényekkel?

Sokan alábecsülik, vagy egyáltalán nem is tudják, hogy milyen erő lakozik a gyógynövényekben. Pár éve még csak legyintettek volna rá, aki a vércukorszint stabilizálása céljából a gyógynövényekhez nyúl. Pedig gondosan megválogatva és helyesen alkalmazva nagyon hatékony segítség lehet számunkra a magas vércukorszint elleni küzdelemben.

A klinikai tesztekkel bizonyítva a tudósok is alátámasztották, hogy hatásosak a vércukorszint egészséges szinten tartásához az alábbi gyógynövények:

Fahéj

vércukorszint csökkentése

A gyogynövenyek.info beszámolójából kiderül, hogy fahéjról több kutatás is bebizonyította, hogy alkalmas a vércukorszint-csökkentésére. Crawford például 109 cukorbeteget vizsgált 90 napig, akiknek naponta 1 grammnyi fahéjat kelett fogyasztani. A vizsgálat végére a tesztelt személyeknél alacsonyabb vércukorszintet mutattak ki, mint azoknál, akik nem fogyasztottak fahéjat.

A fehéjban tehát olyan hatóanyag található, mely jótékony hatással van a vércukorszint szabályozására.

Click edit button to change this text.

Lepkeszegmag

A lepkeszegmag, vagy másik nevén görögszéna főleg a kismamák körében népszerű gyógynövény. Azt már kevesebben tudják, hogy a cukorbetegek számára is hasznos hatásokat rejt. A hazipatika.hu szerint javítja a glükóztoleranciát, csökkenti a vércukorszintet, valamint a benne lévő rostok a szénhidrátok felszívódását is lassítják; ennek köszönhetően a vércukorszint ingadozása csökken, nem lesznek hirtelen kiugrások benne.

Sőt, a lepkeszegmagból őrölt lisztet péksüteményekhez is használhatjuk.

Erdei szederlevél

Az endokrinközpont.hu beszámolója szerint az erdei szederlevélről sokan a reumás fájdalmak csökkentése, vagy a köszvény javítása jut az eszébe (hiszen húgysavcsökkentő). Azonban azt kevesen tudják, hogy a cukorbetegségben szenvedőkön is segít.

De nem csak a cukorbetegek remélhetnek tőle segítséget, hanem azok is, akik a prediabétesz állapotában vannak, illetve a kismamák is bátran fogyaszthatják terhességkori cukorbetegség esetén.

Vörös szőlőmag

A szőlő és a szőlőből készült készítmények nagyon népszerűek a lakosság körében, azonban sokan nem tudják, hogy a szemek magja talán még értékesebb, mint maga a gyümölcshús!

Pedig a szőlőmag tele van roppant értékes vitaminokkal és antioxidánsokkal. Jó hatással van a keringési rendszerünkre, továbbá Szent Györgyi Albert is leírta, hogy a testünk öregedési folyamatait lassítja. A szőlőmagból nyert olaj pedig a hatóanyagai miatt egyike a legértékesebb növényi olajoknak.

Olajfa levél

Az olajfának nem csak a termése, hanem a levele is nagyon értékes anyagokat rejt. Az olajfalevél ugyanis tartalmaz telítetlen zsírsavat, továbbá fontos polifenol, béta karotin, szkvalén és  E-vitamin forrás is egyben.

Hatóanyagainak köszönhetően számos nagyszerű hatása van szervezetünkre, a BiotechUSA anyagai szerint az olajfalevél  alkalmas az:

 • allergiás tünetek csökkentésére
 • gombás fertőzések és gyulladásos betegségek csökkentésére
 • ízületi gyulladások enyhítésére, vírusos megbetegedések megelőzésére és kezelésére
 • légúti betegségek és immungyengeség leküzdésére
 • érrendszeri rendellenességek, kimerültség és magas vérnyomás kezelésére

Szegfűszeg

A szegfűszeg legfőbb hatása, hogy segíti az emésztésünket. De ezen túl is rengeteg pozitív tulajdonsággal bír, például:

 • gyulladáscsökkentő
 • érzéstelenítő hatású
 • émelygést, hányingert enyhíti
 • olajként hasznos a bőrirritációra
 • jó a megfázásra, légúti fertőzésekre
 • stresszoldó
 • eugenot tartalma miatt csökkentheti a vércukorszintet

Máriatövismag

A máriatövist mindenki ismeri, aki valaha kirándult már mezőn. Jellegzetes lila virága körül gyakori vendég a méh és szúrós levelei gyakorta akadnak bele nadrágszárunkba. Nem is gondolnánk, hogy ennek az ártatlan kis növénynek milyen nagyszerű hatásai vannak!

A máriatövismag is sok antioxidánst tartalmaz, ennek köszönhetően segít csökkenteni az inzulinrezisztenciában szenvedő betegek vércukorszintjét. Egy 2006-os egyesült államokbeli kutatás arra az eredményre jutott, hogy ha cukorbetegeket a máriatövis legfontosabb hatóanyagával, a szilimarinnal kezelik, akkor mind az éhgyomri vércukorszintjük, mind az inzulinszintjük javul. Ennek az az oka, hogy a májunk fontos szerepet játszik a hormonok vérben való felszabadításáért.

A máriatövis egyébként is roppant jótékony hatással van májunkra. Többek között:

 • stabilizálja és erősíti a májsejt-membránokat
 • semlegesíti a szabad gyököket
 • javítja a májsejtek termelődését
 • fokozza, gyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját
 • gyulladáscsökkentő hatással bír
 • támogatja az ösztrogén lebontását

A fejlett világgal sok civilizációs, úgynevezett jóléti betegség is jár. Ezek egyik legveszélyesebbike a magas vércukorszinthez kötődő diabétesz. A magas vércukor érték elkerülése nem csak szándék kérdése, hanem megfelelő információk nélkül szinte lehetetlen.

Úgy érzi, hogy Önt is veszélyezteti az ingadozó vércukorszint? Tanácstalan, hogyan tudná vércukorszintjét egészséges szinten tartani? Szeretne többet megtudni arról, hogy milyen módon fogyaszthatjuk ezeket a gyógynövényeket?

SZERETNÉK TÖBBET TUDNI!
vércukorszint stabilizálása

Szeretne többet tudni? Olvassa el további bejegyzéseinket az alábbi témákban is:

Helyes vércukor érték
Cukorbeteség szövődményei
2018-04-03T13:06:14+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!