Citromfű és macskagyökér

A citromfűről és macskagyökérről azok is hallottak már, akik nincsenek annyira otthon a gyógynövényekben. Való igaz, a citromfű és a macskagyökér is legnépszerűbb gyógynövények közé tartoznak, mivel igen hatásosak és fontosak számunkra. A hatásosságukat az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság)  is bebizonyította, akik szigorú klinikai vizsgálatok sorának tették ki ezt a két gyógynövényt.

Az álmatlanság elkerülése sokunk számára okoz problémát. Az alábbiakban összegyűjtöttünk Önnek 8 tippet, ami segítségére lesz abban, hogy megfelelően kialhassa magát és élvezhesse ennek minden előnyét!

Gyógynövények

Először a Római Birodalomban termesztettek növényeket gyógyászati célokra, de már Egyiptomban is nagyon fejlett alkalmazásaikat írták le (i.e. 3500 körüli Ebers-papíruszon több, mint 800 különböző felhasználását találjuk a gyógynövényeknek). A keleti és amerikai ősi kultúrák is jóval a mai kor előtt jártak a gyógynövények ismeretében és használatában. Több száz, több ezer éven át sikerrel használták a gyógynövényeket a gyógyászatban. Ez a gyógyszeripar fejlődésével ugyan megtorpant, sokat felejtettünk, de az utóbbi években ismét kezdik felfedezni a gyógynövények varázslatos hatásait.

Citromfű

A citromfű (Melissa officinalis) egy kellemes, citromos illatú, fehér virágú növény. Elsődlegesen a mediterrán éghajlaton találkozhatunk vele. Közel-keletről származik a citromfű, de manapság már kerti növényként is igen népszerű.

Népies nevei a citromszagú melissza, méhfű, mézfű, macskaméz stb. A latin nevét a görög eredetű női névről, Melissa-ról kapta, aminek jelentése “mézelő méh”. A citromfű virágaiban nagyon sok a nektár, ezért a méhek nagyon kedvelik. Kellemes illata végett tartják csak sokan, de teaként is fogyasztható. Napos és meleg helyen érzi jól magát, cserépbe ültetve nekünk is lehet saját citromfüvünk.

Citromfű mint gyógynövény

A citromfű illóolajai révén hatásos. A vírusölő hatása miatt krémként alkalmazzák ajakherpesz ellen. Teáját is illóolajait görcsoldásra, ideg- és szívnyugtató hatása miatt alkalmazzák. Serkenti az emésztést, de nagyon hatékony a fejfájás, álmatlanság és alvászavarok ellen is. Csökkenti az idegességet és idegerősítő hatással is bír. A depresszió, gyomorrontás, puffadások ellen is hatékonyan felléphetünk vele. Vérnyomáscsökkentésre, fejfájásra is alkalmazzák.

A citromfű olaját parfümökhöz és lóbalzsamhoz is használják. A szúnyogok nem szeretik, ezért nyáron tarthatjuk az ablakban is a váratlan látogatók távoltartására. Használják ételek ízesítésére, saláták, gyümölcslevesek, hidegtálak, hal- és gombaételekhez. A cukrászok is felfedezték lehetőségeit, tehát desszertekhez is nagyszerű alapanyag lehet. Sőt, 2015-ben még az Év fagylaltja díjat is egy citromfű fagyi kapta.

Rendelek két darab Meliva étrend-kiegészítőt kedvezménnyel, ingyen szállítással!

Macskagyökér

Az orvosi macskagyökér, más néven valerianát Európa és Nyugat-Ázsia, 2000 méter alatti területeiről származik. A citromfűhöz hasonlóan 1,5 méter magasra megnövő növény. Kedveli a nyirkos talajt rózsaszínű vagy fehér virágokkal rendelkezik. Mókás nevét onnan kapta, hogy törzsének erős illata izgató hatással van a macskákra, akik szívesen dörgölőznek hozzá és fogyasztják el gyökerét.

Macskagyökér mint gyógynövény

A macskákon túl az emberek is nagy hatékonysággal fogyasztják már több ezer éve. Az ókori görögök alvásproblémákra, szorongáscsökkentésre, fájdalomcsillapításra, emésztés javítására is fogyasztották. A középkorban népszerűek voltak a “mindenre jó” főzetek, ezek fő alapanyagaként szolgált a macskagyökér.

A valeriana gyökere valerénsavat tartalmaz és ez tartalmazza a hatóanyagát. Tudományosan is bebizonyították, hogy alvászavar esetén igen hatékony szerről van szó, csökkenti a szorongást, segít ellazulni.

A valeriána fogyasztásának hatására gyorsabban jön álom a szemünkre, javítja az alvás minőségét és pihentetőbb lesz az alvásunk. Emellett nyugtató, feszültségoldó hatással rendelkezik. Külsőleg is alkalmazták sebekre, fekélyekre.

A valeriána nem csak a természetgyógyászok körében népszerű, hanem rengeteg modern gyógyszer alapanyagát képzi. Azért népszerű a valeriána, mert bizonyított hatékonysága mellett nem okoz függőséget, mint azt más gyógyszerek teszik. A gyógyszerekhez előbb-utóbb hozzászokik a szervezet, ezért magasabb és magasabb adagokat igényel a szervezet, esetenként elvonási tüneteket is tapasztalhatunk. A macskagyökér ezzel szemben sem függést nem okoz, sem elvonási tünetekkel nem jár, ha abbahagyjuk használatát.

Tudományos bizonyítékok

A gyógynövényeket sokan lejáratták sajnos üzleti okokból, vagy pusztán hozzá nem értésből. Ez nagy nyomott hagyott a gyógynövények megítélésén és sokan még ma is kétkedve fogadják őket. Persze ennek az is az oka, hogy sokan a népi gyógyászattal keverik össze a gyógynövények használatát. A népi gyógyászatban pedig legalább annyi a hiedelem, mint a valósan működő gyógyászati eszköz. A gyógynövények hatását ezért a fogyasztók érdekében nagyon szigorú vizsgálatok ellenőrzik manapság. Egy-egy vizsgálat nagyon alapos és többlépcsős. Néhányan ezt túlzottan szigorúnak találják, de ilyen lépések szükségesek hozzá, hogy egy-egy növény hitelt érdemlően megkaphassa a gyógynövényi minősítést.

Az Európai Unió intézete, mely klinikai vizsgálatoknak veti alá a gyógynövényeket, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság).

Az EFSA a citromfüvet és macskagyökeret is megvizsgálta és az alábbi hatásait bizonyította eddig be

Citromfű (Melissa officinalis)

 • Segít a nyugodt pihenésben
 • Javítja fizikai és szellemi képességet (élesíti a figyelmet és memóriát)
 • Segít a jókedv és szellemi funkciók fenntartásában
 • Csökkenti a nyugtalanságot, tépelődést, idegességet, szorongást
 • Emésztésjavításban és gyomornyugtatásban segít
 • Jó hatással van az emésztőrendszerre

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

 • Segít az álmatlanság legyőzésében
 • Segít az elelvásban
 • Hozzájárulhat a jó mentális állapot fenntartásához
 • Ingerlékenység feloldását és a nyugalom elérését segíti
 • Segít megbirkózni a napi stresszel
 • Segíti a mentális jólétet

Ön is szenved a kialvatlanságtól, szorongással küzd? Szeretne részesülni a citromfű

és valeriána bizonyított hatásaiból? Egy forradalmi eljárással igen magas

koncentrációt nyertünk ki ebből a két gyógynövény hatóanyagából.

Kattintson ide, ha szeretne pihentetően aludni és maga mögött tudni a napi stresszt!

Igen, pihentető alvásra vágyom!
2018-04-03T13:06:13+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!