A cukorbetegség jelei

Itthon hozzávetőlegesen félmillióan szenvednek cukorbetegségben. Ez a szám folyamatosan emelkedik és sajnos 2 millióan veszélyeztetettek, hogy náluk is kialakul ez a betegség.

Megdöbbentő ez a szám és talán elsőre nem hisszük el. Nagyon sokan azonban  még nem is tudják, hogy betegek lennének.  Ezért fontos, hogy jól ismerjük a cukorbetegség jeleit, hiszen így nem csak önmagunkon, de a környezetünkben élőkön is időben észlelhetjük a veszélyt.

A cukorbetegség neve megtévesztő, hiszen nem feltétlenül az lesz cukorbeteg, aki sok cukrot fogyaszt. A cukorbetegség egy szervi rendellenesség, amit a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya okoz, vagy az, ha a megtermelt inzulint nem tudja felhasználni a szervezet.

Az inzulin azért fontos számunkra, mivel a szervezetünk az inzulin segítségével juttat cukrot (tápanyagot) a sejtekbe. Ha tehát a sejtjeinkbe nem jut el a cukor, akkor az a vérünkben és vizeletünkben halmozódik fel. Sajnos ez különböző súlyos szövődményekkel járhat.

cukorbetegség jelei, tünetekAzért alattomos a cukorbetegség, mivel sok esetben a betegek nem is tudnak a létezéséről, de az a szervezet számára attól még nagyon káros. A másik kockázatot az jelenti, hogy a cukorbetegség eleinte könnyen rejtve marad és pár éven át nem igazán ront az életminőségünkön, ezért sokan hajlamosak nem foglalkozni vele.
Pedig a cukorbetegség előrehaladott állapotban súlyos kockázatot jelent: csontritkulás, látásromlás, idegi károsodás, lábkárosodás, bőr- és szájbetegségek, vesekárosodás. A legnagyobb kockázatot a szív- és érrendszeri betegségek okozzák, amik a cukorbetegek háromnegyedének halálát is okozzák! A cukorbetegség jelei sokak előtt nem ismertek, ezért a gyanú sem ébred fel a cukorbetegek nagy részében, hogy egyáltalán ebben szenvednek.

Mit tehetek még az egészségemért?

Mik a cukorbetegség jelei?

A cukorbetegség jelei kezdetben a kimerültség, látászavar, szomjérzet, fogyás, gyakori vizelés, ismétlődő gombás és viszkető fertőzések.

Megkülönböztetünk azonban I-es (un. gyerekkori) és II-es (felnőttkori) típusú cukorbetegséget is.

cukorbetegség jelei cukorAz I-es típusú cukorbetegség jelei az állandó szomjúság, gyakori vizelés és fogyás, míg a II-es típusú diabétesz azonban már sokkal nehezebben fedezhető fel, hiszen az ilyen típusú cukorbetegség éveken át tünetmentes lehet, ezért legtöbbször csak a már kialakult szövődmények kelthetnek gyanút.

A felnőttkori cukorbeteségben szenvedőknél gyakoriak a bőrfertőzések, bőrgombásodás és a legapróbb sebek, karcolások is nehezebben gyógyulnak.
Ha a II-es típusú cukorbetegség már előrehaladottabb állapotban van, akkor az érelváltozás lehet a domináns tünet. Ehhez kapcsolódik a látásromlás, szívroham, agyvérzés, különféle érzékelési zavarok. Ezek elsőre egymástól független tüneteknek tűnhetnek, viszont mindegyik a cukorbetegség jelei közé tartozik, ezért ne hanyagoljuk el a cukorbetegség szűrővizsgálatát sem.

Meg kell még említeni egy mondat erejéig a terhességi cukorbetegséget is a teljesség kedvéért. Szerencsére a terhesgondozás része ez a típusú diabétesz kiszűrése, így ezt idejében észleik és csak nagyon ritkán marad rejtve.

A legnagyobb veszélyt a hazai lakosságra a II-es típusú cukorbetegség jelenti a statisztikák alapján.

Mik a cukorbetegség jelei, és miért alakulnak ki?

1. Erős szomjúságérzet és gyakori vizelés

Az erős szomjúságérzet a gyakori vizelés okozta dehidratáció következménye. Azért fokozódik a vizelésünk, mivel a glükóz mennyisége megnő a vérben, amit pedig a vesék igyekeznek szűrni. Azonban ha sok a glükóz, akkor a vesék nem képesek tartani a tempót, ezért a felesleges glükózt a vizelettel üríti ki a szervezet. Árulkodó jel lehet még, hogy a vizeletnek édeskés szaga lehet ilyen esetben.

2. Éhségérzet

Sokan nem is gondolják, de a cukorbetegség jelei közé tartozik ez is. Az éhségérzet azért alakul ki, mivel a szervezet úgy érzi, hogy nem rendelkezik megfelelő mennyiségű energiával, ezt pedig azzal kompenzálja, hogy éhségérzetet kelt, hogy így több tápanyaghoz jusson.

Ez akkor jelentkezik, ha betegnek inzulin-érzéketlensége van, tehát ellenáll az inzulinnak (inzulin-rezisztencia). Ekkor a szervezet termel ugyan inzulint, de nem képes azt megfelelően felhasználni. Inzulin-rezisztencia esetén a sejtek nem kapnak megfelelő mennyiségű glükózt, így máshonnan kell energiát szerezniük.

3. Gyengeség és fáradtság

cukorbetegség jelei fáradtság

Sokan csak legyintenek erre, noha a cukorbetegség jelei közt dobogós helyen áll az állandó fáradtság érzete.

A energiahiány és a megnövekedett éhségérzet kéz a kézben jár, hiszen a szervezet nem képes felhasználni a szervezetbe juttatott energiát, így az legyengül.

 

4. Testsúlyvesztés

Ha a glükóz nem tud raktározódni a szervezetben, akkor a sejtekben sem tud felszívódni. Ennek következtében intenzív fogyás kezdődhet el. Ez az I-es típusú betegek gyakori tünete.

A vizelettel távozó glükóz nem raktározódik a szervezetben, nem szívódik fel a sejtekben. Ennek eredménye a drasztikus fogyás.

5. Zsibbadt kéz, láb

A cukorbetegség jelei közé tartozhat még a végtagokban való zsibbadás is. Ez idegi alapú tünet, amit a magas vércukorszint okoz. Ezzel jár együtt az is, hogy az érfalaink meggyengülnek.

6. Romló látás

A cukorbetegség jelei közül ez az egyik legalattomosabb tünet. Sokan ugyanis a korukkal magyarázzák a látásromlásukat. Ez a szőnyeg alá söprés duplán veszélyes lehet, hiszen a látásunkat akár el is veszíthetjük, valamint a cukorbetegség is tovább árthat szervezetünknek.

A homályos látás azért alakul ki, mivel a szemünkben lévő erek nagyon érzékenyek a túl magas vércukorszintre. Ha ez a vércukorszint állandóan magas értéket vesz fel akkor a szemlencse alakja a duzzadás végett deformálódik, és ez okozza a homályosodó látást.

7. Alig gyógyuló sebek

Ha valahol sérülést szerzünk (legyen akár mély vágás, akár egy apró karcolás), azt a szervezetünkben lévő receptorok felismerik és eztán tudja csak a test a sérülést gyógyítani. A magas vércukorszinttől azonban ezek a receptorok érzéketlenek lesznek és nem reagálnak megfelelően a sérülésre. Így pedig közvetett módon a glükóz meggátolja a fehérvérsejtek működését, amik a gyógyulásért felelnek.

8. Gyakori fertőzések

Az előző ponthoz hasonlóan itt is a magas glükózszint okozza a problémát. A lassú gyógyulás során a szervezet fokozottan ki van téve a fertőzés veszélyének, ráadásul a magas vércukorszint hatására az immunrendszer lassabban is válaszol a fertőzésekre.

9. Repedt és kiszáradt bőr

cukorbetegség jelei kézAz első ponthoz van köze ennek a tünetnek. A gyakori vizelés hatására a szervezet (ezzel együtt a bőr) elveszti víztartalmát, amit nem könnyű pótolni. Ha bőrünkben csökken a víztartalom, akkor ráncosodik és kevésbé lesz rugalmas. A száradt bőr szárad, hámlik, viszket. Amennyiben bőrünk kiszáradt és repedezett, az nem csak esztétikai és kényelmi problémát jelent, de a repedéseknek köszönhetően a fertőzések is könnyebben bejuthatnak a szervezetbe.

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja magán vagy hozzátartozóján, akkor minél előbb konzultáljon orvosával! A háziorvos gyanú esetén laborvizsgálatot rendel el, ami után könnyen megállapítható, hogy a páciens cukorbetegségben szenved-e. A cukorbetegség hatékony kezelése azon is múlik, hogy a diabétesz milyen stádiumában veszünk részt szűrővizsgálaton. Ha idejében felfedezzük a cukorbetegség jeleit, akkor úgy kezelhetjük azt, hogy életminőségünk szinte nem is változik!

Rendelek két darab Dia-7 étrend-kiegészítőt kedvezménnyel, ingyen szállítással!

Szövődmények

A cukorbetegség jelei után következzenek a szövődmények.

A cukorbetegség nem halálos ítélet, sőt, a diabéteszesek nagy részének nem is okoz problémát, hogy teljes életet éljenek. Ehhez azonban mindenképpen ismerniük kell állapotukat.

Nagyon sok cukorbeteg akkor kezdett el valóban egészséges életet élni, miután kiderült, hogy diabéteszben szenved. Ezután kezdett odafigyelni a táplálkozására, szervezete állapotára, a megfelelő minőségű életvitelre és egészsége tudatos megőrzésére.

Amennyiben a diabéteszes viszont nem jön rá, hogy szervezete a betegséggel küzd, akkor számolnia kell az egyre súlyosabb szövődményekkel.

Ahogy a cukorbetegség jelei is eltérőek az I-es és II-es típusú betegségnél, úgy a szövődmények is mások lesznek. Az I-es típusú betegség kockázata a cukorbeteg kóma. A filmekből is jól ismert jelenet, amikor a repülőgépen a cukorbeteg rosszul lesz, mert nem kapja meg időben az inzulint.

Ez a kóma valójában amiatt jön létre, hogy a szervezet elkezdi lebontani az izmokat és a zsírt, hogy elegendő mennyiségű energiához jusson. Ezt az egészséges szervezet cukor felhasználásával éri el, de a cukorbetegségnél ez nem megoldott.

Ha cukorbetegségünket nem kezeljük, akkor könnyen kialakulhat szívkoszorúér-betegség, agyvérzés, veseprobléma, idegkárosodás, keringési problémák (amik súlyos esetben például lábamputációval is végződhetnek). A látásvesztés pedig súlyos esetben teljes vakságot okozhat. Ez sajnos nem ritka itthon sem, hiszen 35-40.000 cukorbeteget ért látásromlás.

Összefoglalva

A cukorbetegség jeleit tehát nagyon komolyan kell venni. Amennyiben bármilyen tünetet is tapasztalunk, minél előbb forduljunk orvoshoz. Ha ismerősünk, családtagunk panaszkodik valamelyik árulkodó tünetre, akkor pedig mindenképpen tájékoztassuk a diabétesz komolyságáról!

A cukorbetegség elkerülése, vércukorszint stabilizálása nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladat. Ha odafigyelünk táplálkozásunkra és életvitelünkre, akkor a diabétesz nem jár sok lemondással, és teljes értékű életet élhetünk.

Szerencsére a gyógynövények és modern tudomány fúziója is nagy segítségünkre lehet ebben, ami nem csak a cukorbetegségben szenvedőknek nyújthat támogatást,  de azoknak is, akik szeretnék megelőzni ezt a betegséget.

Mit tehetek még az egészségemért?
2018-04-16T10:36:27+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!