Diétás sütemény receptek cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak

Sütit enni cukorbetegként? Elsőre mindenki felkapja a fejét rá, pedig egyáltalán nem lehetetlen, csak az alapanyagokat kell megfelelően megválasztani.

Ahogy azt a cukorhelyettesítő készítményekről szóló cikkünkben már írtuk, sok választási lehetőség van a cukor elkerülésére, így a diétázóknak, és a diabétesszel küzdőknek sem kell lemondaniuk a mennyei falatokról.

Bár a cukorbetegek étkezése sok odafigyelést igényel, egyáltalán nem lehetetlen a változatos, élvezhető étrend összeállítása.

Az alábbiakban ötletadó diétás sütemény recepteket olvashat, melyeket a cukorbetegek is fogyaszthatnak. A receptek alatt pedig néhány jótanácsot is összeszedtünk, melyeket az alapanyagok megválasztásakor érdemes szem előtt tartani.

Muffin

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 20 szem édesítő (kis szemű)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 dl olaj
  • 2 db tojás
  • 1 pohár natúr joghurt

A tojást az olvasztott vajjal, az édesítővel, az olajjal, joghurttal és az édesítővel csomómentesre keverjük, majd hozzáadagoljuk a lisztet és a sütőport. Az összekevert masszát muffinformában, előmelegített sütőbe 180°C-on 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy átsültek-e rendesen.
Az legegyszerűbb sütemények egyike a muffin. Ezt a diétás sütemény receptet könnyen változatossá tehetünk bogyós gyümölcsök, vagy egy kis diabetikus csokoládé hozzáadásával.

Almás túrótorta

  • 500 g túró
  • 2 közepes méretű alma
  • 1 citrom héja
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 2 és fél evőkanál stevia por
  • 100 ml víz
  • 2 teáskanál zselatin

A meghámozott, kimagozott almákat körülbelül fél centi vastag szeletekre vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőbe megolvasztjuk a vajat és a mézet, és belerakjuk az almaszeleteket pár percre párolódni.  A zselatint beleszórjuk a vízbe, kicsit hagyjuk, hogy megszívja magát majd folyamatos kevergetés mellett melegítjük. Ha elkezdett sűrűsödni, félretesszük A túrót egy tálba összetörjük villával, belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk a stevia port és a kihűlt zselatint. Fóliával kibélelt tortaforma aljába rendezzük az almaszeleteket, majd ráöntjük a túrós masszát. Egy éjszakát pihentetjük hűtően.

Rendelek két darab Dia-7 étrend-kiegészítőt kedvezménnyel, ingyen szállítással!

Grillezett gyümölcs

  • 1/2 ananász
  • 2 darab alma
  • 1-2 kanál méz

Az ananászt körülbelül egy, míg az almát fél centis szeletekre vágjuk. Magasabb falú serpenyőbe rakjuk a mézet, majd ha felmelegedett, belerakjuk a gyümölcsöket. A gyümölcsszeletek mindkét oldalát pár percig karamelizáljuk.

Házi vanília fagylalt

Sok fagylaltozó nincs felkészülve a cukorbeteg vendégere, ám még így sem kell lemondanunk a hűsítő finomságról, hisz az alábbi diétás receptet könnyen, otthon, fagylaltkészítő gép nélkül is el tudjuk készíteni magunknak.

  • 1/2 l tej (lehetőleg 1,5%-os)
  • 1/2 l tejszín (lehetőleg 30%-os)
  • 10 db “M”-es méretű tojás sárgája
  • 17,5 dkg eritritol
  • 1 vanília rúd

A kikapart vaníliát a tejjel, tejszínnel összefőzzük. A tojássárgáját összekeverjük az eritritollal, és óvatosan a tejhez adagoljuk. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Ezután hagyjuk kihűlni, majd mélyhűtőbe rakjuk körülbelül egy órára. A kissé megszilárdult masszát átturmixoljuk, majd újra mélyhűtőbe rakjuk. Ezt addig ismételjük, míg jó krémes, tipikus fagylalt állagot nem kapunk.

Almás piskóta

  • 70 dkg alma (hámozott)
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál xilit
  • fahéj ízlés szerint
  • 1 marék mazsola (kiahgyható)
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3 csapott ek lenmagliszt
  • 2 evőkanál útifű maghéj

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, majd nagyobb lyukú reszelőn körülbelül a ⅔-át, a maradékot pedig kis lyukú reszelőn lereszeljük. Ehhez a reszelt almához adunk minden alapanyagot, de hagyjuk utoljára az utifű maghéjat. Robotgéppel összekeverjük, majd kivajazott tepsibe 180°C-on sütjük, míg a tűpróba sikeres nem lesz.

Rizstorta

  • 250 g rizs
  • 500 ml rizstej (vaníliás, cukormentes)
  • 5 db tojás
  • 1/2 teáskanál stevia por
  • 1 evőkanál vaj (a hőálló tál kikenéséhez)
  • 1 evőkanál finomliszt (a hőálló tál kikenéséhez)
  • 2 evőkanál diabetikus lekvár (a tálaláshoz)

A rizst 5-6 percig főzzük annyi vízben, hogy épp ellepje. Majd leöntjüök róla a megmaradt vizet. Felöntjük a rizstejjel és hozzáadjuka steviát. Kavargatás mellett forrásig gőzzük, majd félreteszük.

Ha kihűlt hozzáadjuk a tojást, és kivajazott tepsibe 180°C-on az anyag vastagságától függően 50-60 percig sütjük.

Rendelek két darab Dia-7 készítményt, és spórolok 4.500 forintot!

Zabkeksz

  • 7.5 dkg rizsliszt
  • 7.5 dkg zabpehely
  • 4.5 dkg kókuszreszelék
  • 1 dl zabtej
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor (elhagyható)
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy laktózmentes vaj)
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 2 evőkanál folyékony stevia
  • 1 evőkanál meleg víz

A rizslisztet egy tálban elkeverjük a pudingporral, kókuszreszelékkel és a zabpehellyel.

A vajat, zabitalt és a steviát egy bögrében összemelegítjük, majd ehhez hozzáadjuk a vízbe elkevert szódabikarbónát. Ha ez megvan, a bögre tartalmát a lisztes keverékhez adjuk és összedolgozzuk vele.

Sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat rakunk a masszából, majd kissé ellapítjuk őket. (Ez a fajta keksz nem kel meg vagy lapul el sütés közben, így könnyen szabályozható a kész keksz vastagsága.)

160°C-ra előmelegített sütőben vastagságtól függően 13-17 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kókuszkocka

  • 6 db tojás
  • 90 g xilit
  • 45 g diabetikus liszt (DW-zero 6 lisztkeverék)
  • 45 g tönkölybúza liszt (vagy sima fehérliszt)
  • 5 g étkezési keményítő
  • 5 g szódabikarbóna
  • só ízlés szerint

Mázhoz

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg erythritol (vagy xilit, édesítő)
  • 5 evőkanálk cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl tej
  • 15 dkg kókuszreszelék

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a  xilitet, a keményítőt és a tojássárgáját. Ehhez apránként adagolva hozzáadjuk a lisztet óvatosan kevere, hogy ne törjön össze a hab. A masszát kivajazott tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, 180°C-on sütjük amíg a a tűpróba sikeres nem lesz. A mázhoz való vajat, xilitet, tejet és kakaót összemelegítjük. Ha kihűlt a piskóta, kockákra vágjuk,a darabokat mázba forgatjuk,majd  kókuszreszelékbe forgatjuk.

Palacsinta

Ha már diétás sütemény receptekről beszélünk nem maradhat ki sokak kedvence, a palacsinta sem. Maga a tészta édesítés nélkül is elkészíthető, de az édesszájúak ízlés szerint édesíthetik is, például xilittel vagy steviával.

  • 2db tojás
  • 400gr diabetikus liszt
  • 3dl tej
  • 4dl szódavíz
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál olaj

Az összes alapanyagot összekeverjük egy tálba, majd palacsintasütőben kevés olajon vagy kókuszzsíron kisütjük a palacsintákat. Diabetikus lekvárral, kakaóval, vagy túróval és gyümölccsel töltve tálaljuk.

Gofri

Íme egy diétás sütemény recept, ami megállja a helyét önmagában akár reggeliként, akár desszertnek elkészítve is.

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • folyékony édesítő ízlés szerint
  • fél cs sütőpor
  • 4 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

A tojásokat szétválasztjuk, és az olívaojallal elkeverjük, majd hozzáadjuk az édesítőt, vaníliát és a tejet. Majd a hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és csomómentesre keverjük a masszát.
Egy másik tálba felverjük a  tojásfehérjét, majd óvatosan belekeverjük a tésztába, hogy ne törjön össze a hab. Kevés olajjal megkenjük a felmelegített gofrisütőt és aranybarnára sütjük a gofrikat. Gyümölccsel, vagy diabetikus lekvárral tálaljuk.

Ezzel a 10 diétás sütemény recepttel, és ezek kedvünkre alakításával már biztosan ki tudjuk elégíteni édesség utáni vágyunkat, és vendégváráskor is hasznosak lehetnek.

Milyen alapanyagokat használhatunk cukorbetegként?

Elsősorban mindent, ami egészséges. Lehetőleg kerüljük a magas cukortartalmú, nagy szénhidráttartalmú ételeket. Édesítéshez használhatunk a cukor helyett édesítőszert. Ha megoldható, kerüljük a fehérlisztet, mert annak gyors a felszívódása. Sokféle alternatíva van a helyettesítésére, amiről itt olvashat bővebben.

Általánosságban el lehet mondani, hogy a cukorbetegek a következő alapanyagokkal jól járnak: káposztafélék, almafélék, bogyós gyümölcsök (málna, szeder, földieper, egres, ribizli – de figyeljünk, mert a szőlőnek, áfonyának magas a szénhidráttartalma). Növényi és állati fehérjék is fontos tápanyagforrások.

A zsíroknál fontos szempont, hogy telítetlenek (hidegen sajtolt növényi olajok, halolaj) legyenek. A bevitt zsírok mennyisége kritikus pont egy cukorbetegnél. Ha lehet, fogyasszunk zsírszegény ételeket, erre jó módszer lehet a zsírszegény tej, túró, tejföl is.

Cukorbetegként nincs egyszerű dolgunk a konyhában. Gyakran okoz fejfájást, hogy mit és miből főzzünk. Kis kreativitással azonban nem kell lemondanunk a finom fogásokról. Az alapanyag kiválasztásánál olyat kell előtérbe helyezni, melynek lassabb a felszívódása, hogy a vércukorszint stabilitása ne változzon drasztikusan.

A cukorbetegség elkerülése, a vércukorszint stabilizálása nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladat. Ha odafigyelünk a cikkben felsoroltakra, jelentős eredményeket érhetünk el a vércukor értékek szinten tartása érdekében.

Szerencsére a gyógynövények és modern tudomány fúziója is nagy segítségünkre lehet ebben, ami nem csak a cukorbetegségben szenvedőknek nyújthat támogatást, de azoknak is, akik szeretnék megelőzni ezt a betegséget.

MILYEN MÓDON KÜZDHETEK MÉG EGÉSZSÉGEMÉRT?
2018-04-16T10:50:38+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!