Gyógynövény kivonatok modern előállítása – mozsár vagy kémcső?

Tényleg tartalmaz hatóanyagot? Sima őrleményt vásárolunk, vagy valóban tiszta hatóanyagot? Egy nyárikonyhán főzik kopott üstben, vagy komoly laborokban állítják elő a gyógynövénykivonatokat?

A gyógynövény kivonatok előállítása során sokakban még mindig az a kép van, hogy idős nénik az erdőt járva gyűjtik a ritka növényeket a fonott kosarukba. Ezt követően otthon, régi fóliánsok alapján főzik bugyogó üstökben a főzetet.

Hogyan készülnek manapság a gyógynövény kivonatok?

De ez nincs így. A gyógynövények előállítása nem igényel boszorkánykonyhát és ha nem mi magunk készítjük el, hanem egy üzlet polcairól vesszük le, akkor bizony hatóságilag ellenőrzött és modern eszközökkel felszerelt laboratóriumokban készülnek ezek a szerek.

Addig, hogy egy növényre ténylegesen rámondhassuk, hogy “gyógynövény” nagyon sok vizsgálaton, elemzésen és kutatáson át kell esnie. Magyarországon is vannak erre szigorú szabályozások, de az Európai Unióban működő EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) saját kutatásai és állásfoglalásai az iránymutatóak itthon is.

gyógynövény kivonatok

Ez nagyon túlszabályzottnak tűnik, de be kell látnunk, hogy a biztonságunk érdekében szükség van a komoly és szigorú szabályozásra.
A gyógynövények szigorúan ellenőrzött körülmények között kerülnek termesztésre, szüretelésre és előállításra. Ez azt jelenti, hogy ha hivatalosan engedélyezett gyógynövénykészítményhez nyúlunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy tiszta és koncentrált hatóanyagot kapunk és az előállítás is modern, mai igényeknek megfelelő körülmények között zajlott.

Rendelek két darab Dia-7 étrend-kiegészítőt kedvezménnyel, ingyen szállítással!

A gyógynövény kivonatok előállítási módjai

A gyógynövény kivonatok előállítására több bevett eljárás létezik. Az alábbiakban következzen pár mód, amelyek ideálisak a hatóanyagok megfelelő kinyerésére. Természetesen ezen eljárások alkalmazhatósága a gyógyövényektől, vagy az előállítani kívánt kivonatformától (tabletta, por, folyadék stb.) is függ.

Sajtolás

gyógynövény kivonatok

Ezt az eljárást a hőmérséklet-emelkedésre különösen érzékeny illóolajoknál alkalmazzák. Ilyenekkel rendelkeznek például a citrusfélék, amelyek értékes illóolaja már 100 Celsius fokon károsodik.
A sajtolás során az illóolajat tartalmazó növényekből hideg úton sajtolják ki a növényekből, vagy pépesítés után kicentrifugálják azt.

Desztilláció

Az egyik legnépszerűbb módja az illóolajok kinyerésének a desztilláció. Az eljárás lényege az, hogy a folyadékokat felforraljuk és gőzzé alakítjuk. Ezt a gőzt hűtéssel folyadékká hűtjük.
Létrejön ezáltal egy folyadék. Ennek az összetevőit egymástól el kell választani (hogy sűrűsítsük a hatóanyagot és a felesleges anyagoktól, például a víztől  meg tudjuk szabadítani az így létrejött koncentrátumot.
Három desztillálási eljárás van: vízdesztilláció (a növényt vízbe teszik és ezzel együtt melegítik), víz-gőz desztilláció (a növény és a víz egy edényben vannak, de egymástól elkülönítve, például egy víz feletti rácson), és a gőzdesztilláció (a lepárláshoz a gőzt egy másik forrásból vezetik a növényeket tartalmazó lepárlóüstbe).
A gyógynövény kivonatok desztillálása során a gőzdesztilláció a legnépszerűbb eljárás.

Extrahálás:

Ez egy oldószeres kivonás, amelyet akkor alkalmaznak, ha az illóolajok kivonása vízgőz-desztillációval nem valósítható meg.
Az oldószeres kivonás alacsony és magasabb hőmérsékleten is történhet.
Az extrahálás folyamata a következő. Az oldószert a növénnyel érintkezésbe hozzák. Az oldás után az oldószert az un. növénytömegtől elkülönítik. A kivont anyagot ezután az oldattól különválasztják. Az oldószert ezután leválasztják a hatóanyagtól.
Az illatanyagokon kívül így a kivonat egyéb hatóanyagokat is tartalmaz.
A gyógynövény kivonatok minősége erősen függ az oldószertől és a kivonási technonlógiától.

Szuperkritikus extrakció:

gyógynövény kivonatok

A gyógynövény kivonatok előállítási módjainak szupersztárja. A szuperkritikus extrakció során nem egy űrbéli sci-fi film csodafegyveréről van szó, hanem egy nagyon hatékony hatóanyag kivonási eljárásról.
Az extrakció azt jelenti, hogy kivonás, a szuperkritikus pedig azt, hogy a kritikus helyzeten túli állapot.
És mi is van kritikus állapotban ilyenkor? Hát a nyomás.
A szuperkritikus extrakció során egy gáznemű anyagot (leggyakrabban szén-dioxidot) akkora nyomásnak tesznek ki, hogy az már nem marad gáznemű halmazállapotban, hanem folyadék halmazállapotot vesz fel. Ezt nagyon nehéz elsőre elképzelni, de egy teljesen természetes folyamatról van szó (hiszen a víz is létezik folyékony, gőz és szilárd halmazállapotban is, elég csak vízforralásra, vagy a jégkockákra gondolni).

gyógynövény kivonatok

Ehhez persze tényleg nagy nyomás kell és egy bizonyos hőmérséklet biztosítása. Képzeljük el, hogy akkora nyomásnak teszik ki a szén dioxidot, mintha a tengerben közel 800 méter mélyen lenne, továbbá 31 fokos hőmérsékletet kell biztosítani számára. Ez persze speciális eszközökkel könnyűszerrel megvalósítható, habár ilyen gépeket nem tudunk a helyi barkácsáruházban vásárolni.

Az így nyert folyékony szén dioxidot aztán elkeverik az adott gyógynövénnyel és a hatóanyagot mintegy “kimossák” belőle. A folyékony szén-dioxid ezután tartalmazni fogja a hasznos anyagokat. Ezt leválasztják a felesleges növényi részektől és végül a folyadék nyomását megszüntetik. Az ismét gáz halmazállapotú lesz, a hatóanyag pedig visszamarad.
Természetesen ez egy elég pongyola megfogalmazás így, de laikusok számára így talán elképzelhetővé válik a folyamat lényege.

És megéri ez a bonyolult procedúra?

Határozottan igen!

A szuperkritikus extrakció során kinyert anyag nem káros az egészségre, kitűnően alkalmazható gyógyszerek, élelmiszerek és egyéb élvezeti cikkek előállítására. A nagy sűrűsége miatt meglehetősen sok hatóanyagot tud oldani, ezáltal hatékonyabban nyeri ki a hatóanyagot a gyógynövényekből.

gyógynövény kivonatok

Nem lép reakcióba a gyógynövényekkel, sem a gyógynövény kivonatokkal, nem is károsítja azt, mert a 31 Celsius fokon nem esik bántódása ezeknek az anyagoknak.
Ez az eljárás továbbá nem tűzveszélyes, nem szennyezi a környezetet és a kivonás (extrakció) után a szén-dioxid ismét gáz halmazállapotú lesz, így maradék nélkül eltávozik a termékből is.

Összefoglalva

A gyógynövény kivonatok elkészítése komoly ismereteket és felszerelést kíván manapság. Továbbá hatóságilag szigorúan szabályozott és ellenőrzött anyagokból és körülmények között készítik őket.
Ennek köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy ha egy hatóságilag jóváhagyott gyógynövénykészítményt választunk, akkor az a lehető legmagasabb higiéniai tulajdonságokkal bír, valamint megfelelő mennyiségű hatóanyagot találunk benne.

Érdekli, hogy mi mindenre jó a gyógynövény? Tudni szeretné, hogy egy hazai kis vállalkozás mit állított elő a gyógynövények és a modern technika házasításával? Tudta, hogy a fahéj, vagy a macskagyökér hogyan járulhat hozzá mindennapjainkhoz?

Kattintson és tudjon meg többet!

 

MILYEN MÓDON KÜZDHETEK MÉG EGÉSZSÉGEMÉRT?
2018-04-03T13:06:12+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!