Húsvéti diétás receptek – Diétázva sem kell lemondanunk a húsvéti lakomáról

Húsvétkor sem muszáj megvonni magunktól a finom falatokat pusztán azért, mert az étrendünk megköveteli az odafigyelést. Íme néhány recept, melyek segítségével diétázva is kihozhatjuk a legtöbbet az ünnepi előételekből, főételekből és desszertekből.

húsvéti diétás receptek

A hagyomány szerint a húsvét két jellegzetes étele a sonka és a tojás, ezeket ma már sokféle módon szokás beépíteni a fantáziadús menüsorba. Ezen felül az ünnepi lakoma bármivel megbolondítható, például különböző salátákkal, krémekkel vagy ropogtatnivalókkal. Az alábbiakban mindegyik fogásra mutatunk egészséges és finom alternatívákat.

Diétás előételek, vendégvárók

Az ünnepre érkező rokonok vagy vendégek biztosan értékelik majd, ha az asztalon már az első perctől kezdve étvágygerjesztő falatok várják őket. Ezzel a két, könnyedén elkészíthető recepttel biztos a siker!

húsvéti diétás receptek

Tojássaláta

Hozzávalók:

  • 8 db keményre főtt tojás
  • 20 dkg kígyóuborka
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 30 dkg alma
  • 4 kiskanál citromlé
  • 4 evőkanál metélőhagyma
  • 1 kávéskanál édesnemes paprika
  • 2 evőkanál finomra vágott kapor
  • Só ízlés szerint

Első lépésként vágjuk karikákra a tojásokat, valamint hámozzuk meg és szeleteljük apróra az almát. Az uborkát gyaluljuk le, a vöröshagymát vágjuk kockára, végül pedig a zöldségeket keverjük össze a tojással és az almával.  A citromléből, a sóból és a finomra vágott metélőhagymából öntetet készítünk, majd ezt is hozzáöntjük a többi alapanyaghoz. Az ízélmény fokozása érdekében tálalás előtt a tojássalátát hintsük meg paprikával, kaporral, és tegyük be egy kicsit a hűtőbe.

Persze mindez csak akkor kiváló diétás előétel, ha a ropogtatnivaló is egészséges hozzá – mi teljes kiőrlésű pékárut ajánlunk, vagy ahogy már a diétás nassolnivalóknál is mutattuk, a csíkokra vágott zöldségekkel sem nyúlhatunk mellé.

húsvéti diétás receptek

Ropogós csicseriborsó

Hozzávalók:

  • 2 konzerv csicseriborsó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • Só, bors ízlés szerint

Ha a húsvéti forgatagban kevés időnk maradt az előétellel foglalkozni, ne szaladjunk rögtön a boltok zsíros, ízfokozókkal teli nassolnivalóiért – a ropogós csicseriborsó sokkal egészségesebb, finomabb, és csak alig néhány perc elkészíteni. A csicseriborsót először alaposan mossuk át, majd csepegtessük le, és hagyjuk állni kicsit. Ha már kellően száraz, locsoljuk meg az olajjal és tegyük sütőpapíron a sütőbe – előmelegített 200 fokon körülbelül 20 perc alatt kész. Ha kellően megpirult, szórjuk meg a sóval, a borssal és a paprikával, majd rázzuk össze és hagyjuk kihűlni. Amint kellemesen hideg lesz, tálalható is!

A húsvéti lakoma fő fogásai

Ízekben és egészséges alapanyagokban gazdag főételekre is mutatunk recepteket, amelyekből természetesen a húsvét két főszereplője, a sonka és a tojás sem hiányzik.

A húsvéti lakoma fő fogásai

Ízekben és egészséges alapanyagokban gazdag főételekre is mutatunk recepteket, amelyekből természetesen a húsvét két főszereplője, a sonka és a tojás sem hiányzik.

húsvéti diétás receptek

Sonkás rizs

Hozzávalók (4 főre):

  • 40 dkg sonka
  • 40 dkg rizs
  • 40 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • 6 dkg reszelt sajt
  • 6 evőkanál étolaj
  • Só, bors ízlés szerint

A gombát és a sonkát kockára vágjuk, majd olajban megpirítjuk. Ezalatt a zöldborsót és a rizst külön megfőzzük, és ha készen vannak, összekeverjük a sonkával és a gombával. Utána már csak az ízesítéssel kell foglalkozni: hozzákeverjük a sajt felét, a borsot és a vágott petrezselymet, majd amíg meleg, rászórjuk a maradék reszelt sajtot, hogy a ínycsiklandóan a tetejére olvadjon. Ugye milyen egyszerű?

húsvéti diétás receptek

Tojás zöldborsófészekben

Hozzávalók (4 főre):

  • 60 dkg zöldborsó
  • 4 dkg sajt
  • 2 dkg margarin
  • 2 ek. olaj
  • 4 db tojás
  • Só ízlés szerint

A zöldborsót először olajban, kevés vízzel puhára pároljuk, majd tepsibe tesszük. A tepsiben a borsóból négy darab, fészket idéző formát alakítunk ki. Fontos, hogy olyan nagy legyen 1-1 fészek, hogy a közepébe bele tudjunk állítani 1-1 darab tojást. Azonban mielőtt a tojásokat beletennénk, érdemest egy kis darab margarint is tenni a borsóra. Ha készen vannak a fészkek, megsózzuk, reszelt sajtot szórunk rá, és addig sütjük, amíg a tojásfehérje megolvad. Kész is az egészséges, finom tojásfészek!

Desszert, avagy az édes levezetés

Elég volt a sonkából és a tojásból, jöjjön egy kis édesség? A diétás húsvéti menüvel ez sem lehet akadály.

húsvéti diétás receptek

Cukormentes mogyorókrém

Hozzávalók:

  • 15 dkg tisztított törökmogyoró
  • 20 dkg 70%-os diabetikus étcsokoládé
  • 12 dkg diabetikus tejcsokoládé
  • 5 dkg tisztított mandula
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál olaj (semleges ízű)

Ki mondta, hogy a Nutella egyet jelent a nagybetűs, édesszájú bűnözéssel?  Az alábbi recepttel megnyílik a kapu a vitaminokban gazdag mogyorókrém Mekkájába!

Első lépésként pirítsuk illatosra a mogyorót és a mandulát, és hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá két kanál olajat, majd daráljuk krémállagúra (ideális mindezt botmixerrel elvégezni). Addig daráljuk, amíg már egyáltalán nem lesz darabos vagy szemcsés – ez akár kicsit több időbe is telhet. A csokoládékat a maradék olajjal megolvasztjuk (lehetőleg vízfürdő felett), hozzáadjuk a kakaóport, és a mogyorós masszával simára keverjük. Ha mindez kész, tegyük hűvös helyre, de fontos, hogy ne a hűtőbe. És hogy mitől lesz igazán húsvéti a mogyorókrém? Természetesen a hozzáillő diétás húsvéti kalácstól, amihez szintén tudunk egy kiváló receptet.

húsvéti diétás receptek

Diétás húsvéti kalács

Hozzávalók:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 kanál kókuszreszelék
  • 2 kanál kókuszos fehérje
  • 3 tojás
  • 2 kanál eritrit cukorhelyettesítő
  • Fél dl olvasztott kókuszzsír
  • Langyos tej
  • Egy csipet só

A diétás húsvéti kalács nemcsak azért jó, mert egészséges alapanyagokból készül, hanem mert keleszteni vagy élesztőt felfuttatni sem kell hozzá. Először gyúrjuk össze a hozzávalókat, csupán egyetlen tojást hagyjunk meg. Ha a hozzávalók együtt tésztává értek, ízlés szerint osszuk darabokra: egy nagy fonathoz három darab kell, két kicsihez összesen hat. Sodorjunk belőle hurkákat, szépen fonjuk össze őket, majd kenjük meg a tetejét a megmaradt tojással (ezt előzőleg érdemes felverni). 20 perc pihentetés után tegyük be a hideg, előmelegítetlen sütőbe, alsó részbe, 160-180 fokra. Nagyjából fél óra alatt sül aranybarnára – ez pont elég idő a mogyorókrém elkészítéséhez!

A húsvét a keresztény hagyományokon kívül a gasztronómiájáról is híres. Szinte minden család asztalán megtalálhatók ilyenkor a tradicionális fogások, azonban fontos, hogy még a lakomák során is megőrizzük saját és családtagjaink egészségét. Az alábbi receptek jó alternatívák a tudatos, ünnepi étkezéshez, viszont ha a magas vércukorszint vagy cukorbetegség problémát okoz, mást is tehetünk egészségünk megóvásáért. Tudjon meg többet arról, miképpen lehet kiegyensúlyozott a vércukorszintje, hogy ne a diétáról szóljon a húsvéti ünneplés!

Hogyan tehetek többet egészségemért?
2018-04-16T11:08:18+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!