Tavaszi szezonális zöldségek

Tavaszi zöldségek és ételek sokasága….időnként alig tudjuk kiválasztani a tökéletes receptet. De vajon a cukorbetegek számára milyen lehetőségeket rejteget ez az évszak?

A tavaszi hónapok remek lehetőségeket tartogatnak mind a cukor betegeknek mind az egészséges életmódot folytató emberek számára. Régebben már olvashatott nálunk a cukorbetegek étrendjének témakörében, most viszont a szezonális étkezésben nyújtunk segítséget.

Ebben az időszakban a zöldségek és gyümölcsök elérhetőbbek, frissebbek, és újra tápanyagban gazdagok. A következőkben arról olvashat, hogyan tudja a legcélszerűbben felhasználni ezeket.

Mikor mit vegyünk?

Az első és legfontosabb lépés, hogy felmérjük mit mikor érdemes venni. A legtöbb vitamin mindig a friss, szezonális gyümölcsökben és zöldségekben van. Május hónapban a gyökeres zöldségek nagy népszerűségnek örvendenek, a cékla, fekete és hónapos retek remek választás lehet, magas C-vitamin tartalma miatt.

Ebben a hónapban betakarítható még fokhagyma, karalábé, petrezselyem zöld, spenót, sárgarépa, földi eper, brokkoli, és még számtalan ásványi anyagokkal teli termés.

A fokhagyma

A fokhagyma Ázsiából származó gyógy-, és fűszernövény, melynek hagyma gumóját fogyasztjuk. A fokhagyma az egyik legnagyszerűbb egészségmegőrző szer, amelynek tudományosan is igazolt gyógyhatása van. Kis mértékben csökkenti a koleszterin szintet a vérnyomást, és a vérrögök, érelmeszesedés kialakulásának valószínűségét is.

Ön tudja, hogy hogyan kell fogyasztani a fokhagymát ahhoz, hogy a benne lévő tápanyag hasznosulni tudjon?  

tavaszi szezonális zöldségek

A legjobb választás a fokhagyma tea.


Hozzávalók:

  • 1 gerezd friss fokhagyma
  • 2 dl víz
  • 3 g reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál méz

Felszeleteljük apró darabokra a fokhagymát. Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát és reszelt gyömbért. 20 percig alacsony lángon főzzük, majd hagyjuk  hűlni. Végül  hozzáadjuk a citromlevet és a mézet, ez elfogja venni a fokhagymás szagot, és friss ízt kölcsönöz az italnak.

A teát reggelente éh gyomorra ajánlott fogyasztani.

A cékla

tavaszi szezonális zöldségek

A céklát már régóta használják a gyógyászatban, lázcsökkentő, valamint a bőrbetegségeire gyakorolt jótékony hatása miatt. Mára már az is kész tény lett, hogy a cékla csökkenti a vérnyomást, főleg azoknál akiknél 2-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak.

A cékla alacsony kalória tartalmú zöldség ugyan akkor rengeteg B vitamint, mangánt tartalmaz, nagyon kevés zsír mellett. Nagyon fontos, hogy a főzéssel sajnos a cékla sok értékes hatóanyaga lebomlik, ezért ennek megtartásához érdemes nyersen fogyasztani.

Brokkoli

A brokkoli segíthet helyre állítani a diabétesz által a szív ereiben okozott károkat. A cukorbetegeknél ötször nagyobb az esélye a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának, így például a szívrohamnak és a stroke-nak is, mindkét betegség összefügg a károsodott erekkel.

A brokkoli szulforafánt tartalmaz, mely aktivál egy proteint a szervezetben, amely megvédi a sejteket és a szöveteket a károsodástól. Magas kálium, kálcium, és C-vitamin tartalma miatt is érdemes fogyasztani.

tavaszi szezonális zöldségek

Fogyasztani párolt formájában a legelőnyösebb, de brokkolikrémként is rendkívül hasznos, ízletes.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg brokkoli
  • 1 fej fokhagyma
  • bazsalikom
  • só, bors, olívaolaj ízlés szerint

Kis vízzel puhára pároljuk a rózsáira szedett brokkolit és a hagymát. Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot, és botmixerrel simára turmixoljuk. Ízesíteni  lehet még pirított magokkal, fokhagymával, esetleg tökmagolajjal.

A sárgarépa

A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, mely egész évben beszerezhető, ám május az első olyan hónapunk, amikor friss zsenge változatát is fogyaszthatjuk.

Alapvető vitamin forrása az egész testnek, gyógyító hatással van a szem és bőr problémákra, magas rost tartalma segíti a belek tisztulását. Elősegíti a máj működését, hatékony immunserkentő, és fokozza a csecsemőmirigy működését. Jótékony hatásait sokáig lehetne sorolni, hiszen valóban a test minden tájékán kifejti.

Fogyasztása minden korosztálynak ajánlott, már napi 2 szál répa is képes látható hatást kifejteni. Fogyasztása nyersen és főzve is hatásos, sárgarépakrém levesként is nagyszerű.

tavaszi szezonális zöldségek

Hozzávalók:

  • 250 g sárgarépa
  • 1 piros húsú paprika
  • 0,5 fej hagyma
  • 0,5 dl 12%-os tejföl
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, kakukkfű, bors, ízlés szerint

A paprikát sütőben megsütjük, majd 10 percig újságpapírba csomagolva állni hagyjuk, héját lehúzzuk, kicsumázzuk, felaprítjuk. A répát felkockázzuk a hagymával, és olívaolajjal borssal együtt megpároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Mindezt botmixerrel összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és felfőzzük. Kakukkfűvel ízesítjük.

Friss zöldség levek

A friss ívó levek ugyan annyira hasznosak mint a nyersen elfogyasztott zöldségek. Ily módon elkészítve sokkal színesebbek ízletesebbek lesznek. Akár gyümölcsöt is bele lehet préselni egy-egy ilyen italba, hogy még édesebbé lédúsabbá tegyük.

Amennyiben ilyen italt készítünk fontos, hogy ne gyümölcs centrifugát, hanem préselő készüléket használjunk, mivel előbbinél az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy, míg utóbbinál ezek mind megmaradnak.

tavaszi szezonális zöldségek

A spenót tökéletes választás egy kis gyömbérrel fűszerezve, ez egészséges üdítőhöz.

 

Hozzávalók:

  • 1 kis darab gyömbér
  • 0,5 teáskanál fahéj
  • 1 maroknyi spenót
  • 1 pohár víz

Az egészet lepréseljük, és már fogyasztható is. A gyömbérnek tisztító hatása van a bélrendszerre, a fahéj pedig gyulladáscsökkentő.

A zöldségek rendkívül sok tápanyagot, tartalmaznak ezért fogyasztásuk elengedhetetlen, nyomós többségének a glikémiás indexe is igen alacsony ezért fogyasztása nem veszélyezteti a cukorbetegeket.

Fontos megemlíteni a hüvelyeseket, ezek abba a csoportba tartoznak amikből csak nagyon keveset lehet fogyasztani, rendkívül magas szénhidrát és kalória tartalma miatt, ám teljesen kiiktatni nem szabad, nagyon fontos fehérje források.

Azonban nem kell teljesen lemondania a finom nyalánkságokról, egy korábbi cikkünkben, már írtuk diétás süteményekről. . Hiszen egészségesen étkezni nem is olyan nehéz, csak némi odafigyelést igényel.  

Tudjon meg többet arról, hogyan tudná a cukorszintjét még jobban mérsékelni természetes módszerekkel!

HOGYAN TEHETEK TÖBBET EGÉSZSÉGEMÉRT?
2018-04-16T11:03:32+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!