A II-es típusú cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség nagyon súlyos szövődményekkel járhat, de szerencsére az időben felfedezett diabétesz kimagasló sikerrel kezelhető. A korai diagnózishoz azonban ismernünk kell a cukorbetegség tüneteit.  

Magyarországon tavaly több, mint 750.000 regisztrált cukorbeteget tartottak számon, ami önmagában is döbbenetes, de még inkább sokkoló, hogy a cukorbetegek egy jelentős része egyelőre nem is tudja, hogy beteg.

Mi a cukorbetegség oka, mit csinál az inzulin?

Mielőtt megismerkednénk a tünetekkel, tudjuk meg, hogy valójában mi is a diabétesz.

A cukorbetegség a közhiedelemmel ellentétben nem kifejezetten azért alakul ki, mert valaki sok cukrot eszik (noha fontos tényező), hanem szervi eredetű betegségről van szó.

Testünk glükózból (szőlőcukor) nyeri az energiát, melyhez főleg táplálékból jutunk hozzá, de kis részben a máj is termel glükózt. A vérbe és sejtekbe az inzulin segítségével jut el.

Ezt az inzulint a gyomrunk mögött található hasnyálmirigy állítja elő. Továbbá az inzulin szabályozza a vérben lévő glükóz mennyiségét. Amennyiben a glükóz csökken, az inzulin is leesik, ahogy nő a glükóz, az inzulin is emelkedik, hogy tudja szabályozni a vércukorszintet.

A májunk pedig addig tárolja a cukrot, amíg szervezetünknek szüksége lesz rá. Tehát ha valaki valaki nem eszik és emiatt csökken a vércukorszintje, a májunk szabadítja fel az elraktározott glükózt. Ha a májunk nem raktároz elég cukrot, akkor a májunk előállítani is képes azt (aminosav és tejsav felhasználásával).

Amennyiben ez a folyamat felborul, és a cukor nem jut el a vérbe, akkor beszélhetünk cukorbetegségről.

I-es és II-es típusú betegség

Határozzuk meg, hogy mi áll az I-II-es típusú betegség hátterében.

  • Az egyes típusú diabétesznél a hasnyálmirigy nem állít elő elég inzulint.
  • A kettes típusú betegségnél pedig a sejtjeink nem reagálnak az inzulinra. Ezt inzulinrezisztenciaként is ismerjük.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség azért alattomos kór, mert a betegek éveken át észre sem veszik, hogy cukorbetegek lennének. A másik gond, hogy a tünetei eleinte nem tűnnek súlyosnak és csak lassan alakulnak ki, tehát együtt lehet vele élni. Emiatt pedig rengetegen akkor sem veszik komolyan a betegséget, akkor sem, ha egyértelmű jelei vannak.

Szomjúságérzet és gyakori vizelés

A felesleges cukor egy része vizelés útján ürül ki (folyadék távozik), ez okozza a szomjúságérzetet, hiszen testünk különben kiszáradna. A diabétesz szó is erre vezethető vissza, hiszen görögül “bő vizelést” jelent.

Sok cukorbeteg beszámol róla, hogy vizeletének illata a szokásostól eltérően édeskés.

Homályos látás

Ez is a testünk víztartalmával van összefüggésben. Ha a vércukorszintünk magas, szöveteink, így a szemlencsénk víztartalma csökken, amely befolyásolja látásunkat.

Lassan gyógyuló sebek, gyakori fertőzések, gomba

Általában ez a tünet szokta leleplezni a cukorbetegséget. Amennyiben sebeink nem gyógyulnak, vagy fertőzések alakulnak ki, akkor az orvosok már gyanakodnak a cukorbetegségre. Azért gyakoriak a fertőzések, mert a II-es típusú diabétesz esetén legyengül immunrendszerünk, ezért jobban ki vagyunk téve a fertőzéseknek.

A női betegek esetében a hüvelyi- és hólyagfertőzések különösen magas számban fordulnak elő.

Bőrelváltozások

Az inzulinrezisztencia okozza, hogy a betegek bőrén sötétebb színű, bársonyos jellegű bőrelváltozások jönnek létre. Jellemzően a hajlatokban, hónalj és nyak területén gyakoriak ezek az elváltozások.

Jellemző tünet még a száraz és repedezett bőr megjelenés a cukorbetegségben szenvedőknél.

Éhségérzet

Ha az inzulinrezisztenica miatt sejtjeink nem jutnak elég tápanyaghoz, akkor szervezetünk figyelmeztető jelet küld, hogy több tápanyagra van szüksége. Persze az így bevitt tápanyag csak nagyon kis részben hasznosul, de a “túlevés” és nassolás általános tünete a cukorbetegeknek. Az ezzel járó elhízás az oka, hogy a cukorbetegekről az a közhiedelem, hogy azért betegedtek meg, mert sokat esznek.

Levertség, fáradtság, gyengeség

Ha sejtjeink nem kapják meg a bevitt energiát, akkor hiába az energiapótlás, erőtlennek, gyengének érezzük magunkat. Ez kihat az immunrendszerünk ellenállóképességére, hangulatunkra és szellemi teljesítőképességünkre is.

További tünet lehet még, ha véletlenszerűen elejtünk dolgokat, fokozott a hőérzetünk (túl melegnek, vagy hidegnek érzünk valamint), elveszítjük egyensúlyunkat, zsibbad a lábunk és kezünk.

A diabétesz tehát több olyan tünettel is jár, amely könnyen félreérthető, nem egyértelmű. Sokan nem veszik komolyan, ha romlik a látásuk, vagy inkább vesznek egy olcsó szemüveget egy szupermarketben, a gyakori fáradtság ellen pedig sok cukrot és kávét fogyasztanak.

Be kell látni, hogy a tünetek kezelése néha csak tovább rontja állapotunkat, ahelyett, hogy a valódi okot tárnánk fel.

Mikor forduljak orvoshoz?

Nyugodtan forduljunk orvoshoz bármikor, ha gyanakszunk a cukorbetegségre, nem fognak minket elküldeni, sőt, az orvosok még örülnek is, ha olyannal találkoznak, aki komolyan veszi egészségét.

A cukorbetegség megállapítása éhgyomri vércukor vizsgálattal történik. Ekkor 8-12 órányi koplalás után, általában reggeli előtt vesznek vért. Amennyiben az éhgyomri vércukor 3-5,6 mmol/l értékű glükóz-koncentrációt mutat, akkor a vércukrunk normális. Amennyiben 7 mmol/l felett van két egymást követő mérés során, vagy egyszer meghaladja a 11,1 mmol/l értéket, akkor cukorbetegséggel állunk szemben.

Van-e visszaút a diabéteszből?

A cukorbetegség szövődményei igen súlyosak is lehetnek, de szerencsére ma már nagy eredménnyel kezelhető a cukorbetegség.

A diabéteszünk megfelelő kezelését az orvosunk tudja lemondani, hiszen betegségünk súlyosságától függ, hogy hogyan kell azt kezelni. Manapság már diabetológiára szakosodott intézményekből is rengeteget találunk, tehát nem vagyunk segítség híján.

Enyhébb esetekben a tudatos és tervezett táplálkozás is sokat segíthet, ha pedig ezt rendszeres testmozgással egészítjük ki, akkor szinte csodákra leszünk képesek.

A súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés is indokolt lehet. Ez általában az inzulin rendszeres adagolását jelenti. Manapság már rengeteg eszközt fejlesztettek ki a cukorbetegek részére, hiszen sokan idegenkedtek attól, hogy injekciós tűvel naponta többször szurkálják magukat. Ez érthető, hiszen a betegeknek igen körülményes és megterhelő volt az inzulint és tűket rendszeresen maguknál tartani.

A kezelés természetesen nem folyhat rendszeres ellenőrzés nélkül. Amennyiben diabéteszt állapítottak meg nálunk, a cukorbetegség tüneteit, szövődményeit és vércukorszintünket rendszeresen, az orvosunk által meghatározott időközönként kell vizsgálni.

Ahogy az orvosunkkal kialakítottuk az állapotunknak megfelelő kezelést, akkor elegendő fél-egy évente orvoshoz mennünk. Nagyon fontos, hogy tartsuk be az étkezésre és életmódra szóló utasításokat, amennyiben kérdésünk merül fel, bátran menjünk vissza orvosunkhoz, vagy kérjük dietetikus tanácsát.

Összegzés

A diabétesz manapság népbetegséggé vált, sőt, minden negyedik magyar veszélyeztetett benne. A cukorbetegség tünetei kezdetben nem túl zavaróak, de hosszabb távon nagyon komoly szövődményeket okozhat ez a betegség (szív- és érrendszeri betegségek, látásvesztés, végtagamputáció stb.).

Viszont a kezelésében nagyon jó eredményeket lehet elérni, bár sokak számára problémát okoz a szigorú diéta és életvitel betartása, ezért ragadjunk meg minden lehetőséget, ami segíthet a vércukorszint normális szinten való tartásában.  

Mit tehetünk egészségünkért és a normális vércukorszintért? Kattintson a gombra és tudjon meg többet!

ÉRDEKEL!
2018-04-17T12:21:25+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!