Hamis gyógyszerek a boltokban – miről ismerjük meg őket?

A hamis gyógyszerek hatalmas veszélyt jelentenek mindannyiunk számára, a legfelháborítóbb mégis az, hogy ezekkel a szerekkel pont a legkiszolgáltatottabbakat tévesztik meg.

A gyógyszeriparban rengeteg pénz van: irdatlan pénzekbe kerül egy-egy gyógyszer kifejlesztése és a gyártók busás hasznot remélnek ezen felül egy-egy új terméktől. De ezt tapasztaljuk is, ha ellátogatunk egy patikába.

Becsapva érezhetjük magunkat, ha megtudjuk, hogy az általunk rendszeresen vásárolt, drága gyógyszer más néven, de ugyanazokkal a hatóanyagokkal megtalálható akár féláron is. Sokszor csak kapkodjuk a fejünket, amikor a patikus egyszer csak egy ismeretlen terméket ad és azt mondja, hogy “ez ugyanaz, csak olcsóbb”.

gyógyszerek

Ha hónapokon át a drágább gyógyszert vesszük meg, az bosszantó tud lenni, de legalább megkapjuk a segítséget.

Sokkal felháborítóbb, azon túl törvényellenes is, ha olyan “gyógyszert” veszünk, ami hatástalan. Ilyet gyógyszertárban nem kaphatunk, hiszen ott szigorúan ellenőrzött forrásból származó termékeket tudunk vásárolni, viszont egyre több helyen tudunk étrendkiegészítőket és táplálékkiegészítőket vásárolni, melyek nem ellenőrzött forrásból származó termékeket árulnak.

Ezen szerek egy része talán még némi hatással is bírhat, de rengeteg kockázattal is jár szedésük, szóval kezeljük őket erős fenntartással. A Magyarországon forgalomba hozható termékeknek rengeteg előírásnak és tesztnek kell megfelelniük. Ezeket EU-s és magyaroszági szervezetek felügyelik.

Mi alapján szűrjük ki a hatástalan szereket?

Az interneten található étrendkiegszítőknek, gyógyszereknek sajnos sokan bedőlnek, de van pár árulkodó jel, amely elárulja, hogy melyik gyártóban, vagy melyik termékben bízhatunk.

Előtte-utána fotók

“10 hét alatt 30 kg-t fogyott az ausztrál családanya, miközben nem változtatott az étrendjén, hanem a mi gyógyszerünket szedte!” – olvastunk már ilyeneket?

Az ilyen beszámolók mellé előszeretettel tesznek portrékat, vagy előtte-utána készült fotókat. Az ilyen képek általában túl kicsik ahhoz, hogy felismerhetőek legyenek az alanyok, vagy éppen számítógéppel manipuláltak.

Sőt, az is előfordul, hogy egy éveken át tartó szigorú diéta és sportszerű testedzés okozta változást akarnak úgy feltüntetni, hogy csak pár kínai bogyót kellett hozzá beszedni.

A tanulmányoknak, teszteknek csak akkor higgyünk, ha van mellette egy forrás, hivatkozás.

Visszakereshetetlen tanulmányok

Sok honlapon találkozhatunk egészen elképesztő eredményekkel. Ezekkel csupán az a baj, hogy a 30.000 fő részvételével végzett felmérések és a több milliós fogyasztói tábor. USA-ban, vagy  más nyugati országban gyakran soha nem léteztek.

Nem voltak 15 éven át tartó tesztelések, orvosok és kutatók garmadája, de még 100 éves receptúra sem.

Ha egy ismeretlen termék úgy robban be a piacra, hogy ÚJ CSODASZER, abban biztosak lehetünk, hogy az nem az.

Több millió elégedett vevő!

“XY gyógyszer, 2016-ban a legnagyobb számban eladott készítmény az Ismeretlen  Piackutatói KFT felmérése szerint!”

Ez is népszerű manipulációs eszköz. Ha valamiből sokat eladtak, akkor az még nem garantálja, hogy az a termék jó is (gondoljunk a gyorséttermekre, az előnytelen hitelekre, vagy a cukros üdítőkre).

Ez a fogás arra szolgál, hogy érezzük magunkat biztonságban. Hiszen ha valamit már milliónyian kipróbáltak és elégedettek is vele, akkor mi már biztonságban vagyunk, hiszen járt útra tévedtünk.

Ha a magas vásárlási szám még akár igaz is, az akkor sem jelent semmit.

HIHETETLENÜL hatásos!

Rengeteg közhellyel találkozhatunk, amelyek triviálisak és minden termék esetében fennállnak, vagy teljes ostobaságok.

Triviális az, amikor egy készítményről azt olvassuk, hogy “kutatók fejlesztették éveken át”. Ez természetes, nem sok olyan készítményt találunk, amit nem egy több éves kutatási és fejlesztési fázis előzött volna meg.

Ostobaság pedig az lehet, hogy “a keleti több ezer éves orvostudomány segítségével…”. Olyan, hogy keleti orvostudomány alapvetően nem létezik, hiszen minden régiónak megvolt a saját eszköze a gyógyításra. Sőt, sok ilyen “gyógymódról” kiderült, hogy teljesen alaptalan és csak egy babonára vezethető vissza.

Az pedig, hogy több ezer éves, még nem bizonyít semmit. Ahogy a hiedelmek is több 100 éven át tartják magukat mindenféle alap és bizonyíték nélkül, úgy a több száz éves orvostudomány sem lesz attól jó, hogy az több száz éves.

A legjobb eredményeket a régi tapasztalatainkon és bizonyításainkon alapuló, a mai modern eszközökkel és tudományos igényességgel előállított és valódi szakmai fejlesztéssel készített eszközöktől várhatjuk.

Milyen közhelyekkel találkozhatunk még?

 1.    “Nincs szükség semmilyen speciális dologra, ami segítené a gyógyulási folyamatot.”
  Ez nem a gyógyszer sajátossága, hanem a betegségé. A gyógyszerek többsége működik önmagában, van azonban olyan is, ahol bizonyos életmódváltoztatások is szükségesek, hogy a kívánt eredményt elérjük.
  Ne azért döntsünk egyik, vagy másik készítmény mellett, mert az számunkra kényelmes. Mindenképpen a termék hatásossága legyen a fő érvünk.
 2.    “Tartós hatás évekkel a kúra után is.”
  Ez sem a gyógyszer hatására vezethető vissza, hanem az adott betegség jellemzőire. Ha egy betegséggel megküzdöttünk és évekkel később sem tér az vissza, az nem a gyógyszer érdeme, hanem a szervezetünkké.
 3.  “Összehasonlítva más tablettákkal és kapszulákkal nem árt a gyomornak, a szívnek.”
  Látjuk, hogy ez miért manipulatív állítás. Minden bajra más gyógyszer kell, egy egyszerű vitamint és annak hatásait nem szabad összehasonlítani egy súlyos probléma esetén szedendő, drasztikus hatású készítménnyel.
 4.    “Ez a tapasz, összehasonlítva az injekciókkal, nem okoz sérülést a bőrön.”
  Hasonló, mint az előző pont. A készítmények szervezetbe juttatásának módjának megvan az oka. Az injekció, tabletta, krém, ragtapasz más és más módon juttatja be a szervezetbe a hatóanyagokat. Ezeknek a szereknek azért választanak egy ilyen szervezetbe juttatási módot, mert más és más az adott hatóanyag felszívódása.
  Lehet, hogy ha a kellemetlen, de hatásos injekció helyett tablettával vinnénk be az adott készítményt, akkor az nem használna. Persze van pár olyan készítmény, melynek injekciós és tablettás alternatívái is vannak, de a bevitel módjáról orvosunk döntsön, ne pedig a mi kényelmi szempontjaink.A fentiek alapján tehát teljesen szakmaiatlan, ha ezzel érvelünk az adott termék mellett.
 5.    “Használata egyszerű és kényelmes, csak ragaszd fel éjszakára, vagy dobj be két szemet.”
  A készítmények többsége nem igényel speciális használatot. Amelyik mégis, annak viszont komoly okai vannak. Viszont kijelenthető, hogy a gyógyszerek és egyéb készítmények használata nem igényel speciális használatot.
 6.   “Minden, a forgalmazáshoz szükséges engedéllyel rendelkezik.”
  Pontosan mikkel? Mik ezek az engedélyek és mik a nyilvántartási számaik? Mik ezek az intézmények, ahol ezeket az engedélyeket kibocsátották, ellenőrzéseket elvégezték?
 7.  “Nemcsak az XY kórt segíti kezelni, hanem a kísérő tüneteket is.”
  Ha sikerrel kezeljük a betegségünket, akkor számíthatunk rá, hogy a többi kísérő tünet is eltűnik.
 8.     “Titkos receptúra alapján”
  Persze. A gyógyszergyártók soha nem adják ki a receptet, hiszen éveken át fejlesztették azt. A gyógyszerek valódi értéke nem az összetevőkből tevődik ki, hanem a pontos előállítási módon.

Ismeretlen szakemberek

Gyakran találkozunk a termékeknél Dr. Valakivel, mellette egy orvosnak öltözött, általában őszes, barátságos tekintetű, vagy fiatal megnyerő színész portréjával. A nőknek készülő termékeknél sok esetben doktornőket látunk, de ők is színészek.

Ezek az “orvosok” néha egy nem létező intézmény vezető kutatói a bemutatkozás alapján, tehát nagyon hitelesnek tűnnek. Ezt persze használhatják illusztrációnak, is, de az óvatlan látogatót könnyen megtéveszthetik.

Amennyiben tényleg meg szeretnénk tudni, hogy az adott orvos valódi-e, nézzünk utána, vagy kérdezzünk rá a cégnél, hogy hol lehet olvasni az orvos publikációit, vagy milyen szerepet töltött be a készítmény elkészítésében?

Nagyszerű vásárlói vélemények

“Életem legjobb döntése volt, hogy megvettem az XY készítményt!!”

Ilyeneket akár mi is írhatunk. A termékeknél gyakori, hogy kiírnak egy vásárlói véleményt, tesznek hozzá egy arcot és nevet. De ezeken a képeken szintén színészek találhatóak, a véleményt pedig a termék forgalmazója írta.

Persze elképzelhető, hogy a gyártók rendelkeznek vásárlói véleményekkel és ezeket büszkén megjelenítik (ahogy tesszük azt mi is), viszont önmagában egy ismeretlen forrásból származó tapasztalat még nem garantál semmit. Legyünk tehát óvatosak.

Ritka összetevők tömkelege

Rengeteg ismeretlen, de jól hangzó összetevővel találkozhatunk az egyes termékeken, de ezt is kezeljük fenntartással.

Noha a jól hangzó összetevők tényleg benne lehetnek az adott kiegészítőben, de csak azért, mert valami jól cseng, ne kezeljük csodaszerként.

Hogyan derítsük ki, hogy hol akarnak átverni minket?

A fentiekben a honlapokon található szövegről, kommunikációról volt szó. Láthatjuk, hogy a gyógyszerként árult hamis termékek forgalmazói nagyon fel vannak készülve.

Azonban nem muszáj nyelvészként elemeznünk a weboldalakat, ugyanis létezik pár kötelező adat, amit mindenképpen fel kell tüntetniük a forgalmazóknak. Ha ezek hiányoznak, jobban tesszük, ha bezárjuk az oldalt.

Melyek ezek a kötelező elemek?

Forgalmazó címe, székhelye:

Természetesen egy webshopnál nem beszélhetünk fizikai üzletről. Viszont székhellyel, telephellyel kell rendelkezniük. Ezt a postai címhez hasonlóan, könnyen megtalálható helyen (általában a Kapcsolat menüpont alatt) érhetjük el.

Telefonszám, egyéb elérhetőség

A honlapoknak nem csak postai, hanem egyéb elérhetőséget is kell tartalmazniuk, hogy azon termékeket meg tudjuk vásárolni.

Visszavásárlási lehetőség

Az internetes értékesítésnél kötelező a visszavásárlási lehetőség és egyéb garanciák biztosítása. Az, hogy kiírják, “Garanciális”, vagy “Garantált siker” önmagában semmit nem ér.

NAIH-szám

Ezt kevesen ismerik csak, pedig nagyon fontos.

A NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) felügyeli, hogy egy-egy weboldal üzemeltetői miként bánnak az adatainkkal.

Bármilyen oldal, amely valamilyen adatot kér be tőlünk (nevünk, telefonszámunk, címünk, számlaszámunk stb.) köteles rendelkezni NAIH-számmal.

Ehhez a számhoz úgy juthatnak hozzá a forgalmazók, hogy regisztrálják oldalukat a NAIH-nál. Ezzel pedig vállalják, hogy a törvényeknek megfelelően használják adatainkat. Tehát nem használják fel jogtalanul, nem adják tovább, nem értékesítik azt pénzért. Amennyiben egy honlapon, ahol vásárlás zajlik, nem elérhető a NAIH-azonosító, sürgősen távozzunk.

Rendelek két darab Dia-7 étrend-kiegészítőt kedvezménnyel, ingyen szállítással!

Telefonszám, egyéb elérhetőség

A honlapoknak nem csak postai, hanem egyéb elérhetőséget is kell tartalmazniuk, hogy azon termékeket meg tudjuk vásárolni.

Visszavásárlási lehetőség

Az internetes értékesítésnél kötelező a visszavásárlási lehetőség és egyéb garanciák biztosítása. Az, hogy kiírják, “Garanciális”, vagy “Garantált siker” önmagában semmit nem ér.

OGYÉI-azonosító

Ez a gyógyszereknél és egyéb egészségügyi termékeknél fontos. A gyógyszerek, étrendkiegészítők stb. akkor hozhatók forgalomba legálisan, ha azt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet bevizsgálta és jóváhagyta a forgalmazását.

Ha a termék rendelkezik OGYÉI-számmal, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az hatóságilag bevizsgált, engedélyezett termék.

Azért született ez a rövid összeállítás, mert nagyon sok történetet hallunk, amikor egy pár nap alatt összetákolt internetes áruház több ezer embert megkárosított, illetve amikor csalók bizonytalan eredetű és egészségre veszélyes termékeket csodaszerként forgalmaztak. Reméljük, hogy cikkünk segít olvasóinknak, hogy a jövőben sokkal tudatosabban és felkészültebben vásárolhassanak az internetről.

Mindenek előtt azonban nagyon fontos, hogy mielőtt bármit beszednénk, konzultáljunk az orvosunkkal, hogy hozzájárul-e az adott szer fogyasztásához.

Mit tehetünk egészségünkért és a normális vércukorszintért?

Kattintson a gombra és tudjon meg többet!

ÉRDEKEL!
2018-04-17T12:18:45+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!