Az egyik legnagyobb fenyegetés: a cukorbetegség miatti vakság

cukorbetegség miatti vakság

Sajnos nagyon gyakran hallani, hogy a cukorbeteg emberek megvakulnak a probléma előrehaladtával. A diabétesz egyik legnagyobb veszélye valóban a cukorbetegség miatti vakság, vagy általában a szem állapotának romlása. A cikkből megtudhatja, mi ennek az oka, miképpen ismerhetőek fel az első jelek, és legfőképpen: hogyan lehet megelőzni.


A cukorbetegséggel kapcsolatban számos tévhitet ismerhetünk, a megvakulás esélye azonban nagyon is valós veszélyforrás. A diabéteszeseknél a szív- és érrendszeri, idegrendszeri szövődmények és a veseműködés zavara mellett szemészeti szövődmények is kialakulhatnak. A problémás vércukorháztartás következtében a szem kisereiben indulnak el olyan elváltozások, amik egymásra hatva részleges vagy akár teljes látásvesztést idézhetnek elő. Azonban nem kell rögtön megijedni, szűrővizsgálatokon való részvétellel és megfelelő odafigyeléssel mindez elkerülhető.

A cukorbetegség miatti vakság/látásromlás első jelei

Könnyen megeshet, hogy súlyos jele egyáltalán nincs a szemkárosodásnak, de ha egy diabéteszes betegnél az alábbi tünetek valamelyike (vagy akár egyszerre több) jelentkezik, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni. Árulkodó lehet a homályos vagy kettős látás, a körök, felvillanó fények vagy fehér foltok észlelése, a fekete vagy úszó foltok megjelenése a látótérben, a fájdalom vagy a nyomás az egyik vagy mindkét szemnél, illetve a csőlátás, vagyis a látótér beszűkülése. Mindezek után a szakember akár többféle betegséget is diagnosztizálhat.

Látásvesztés előtti betegségek

cukorbetegség miatti vakság

Ahogy diabéteszkor a test többi területén, úgy a szemgolyóban is megemelkedik a cukorszint. Ez megnöveli a szem fénytörését, tehát a beteg rövidlátóvá válik. Ez sokszor csak akkor derül ki, amikor a diagnózist követően, a kezelés hatására a vércukorszint lecsökken, és a beteg elveszíti olvasóképességét, visszanyerve az eredeti fénytörést. Ebben az esetben a páciens szemüveget kap.

A cukorbetegség következtében a szövetek keringése is károsodik, ezáltal a szemhéjszélben, a kötőhártyában vagy a szaruhártyában gyakrabban alakul ki gyulladás vagy árpa, és ezek nehezebben is múlnak el, mint az egyébként egészséges embereknél. A szaruhártya baleset következtében kialakult horzsolása is sokkal lassabban gyógyul cukorbetegeknél. Ilyenkor a páciens gyulladásgátlót, antibiotikus kezelést, illetve hámosító terápiát kaphat.

A cukorbetegség miatti vakság kialakulása

cukorbetegség miatti vakság

A magas vércukorszint és a betegséggel járó magas vérnyomás a szemnek négy részére is káros hatással lehet. A retina a szem hátsó részét borító sejtréteg, amelynek feladata, hogy a fényeket érzékelje. A retina károsodása lassan, több éve tartó cukorbetegség során alakul ki, és a rajta futó hajszálereken keresztül történik. Az apró erek megduzzadnak és meggyengülnek, így néhány elzáródik és nem enged át elegendő vért. A kezdeti szakasz különösen veszélyes, mert a látás során mindez még nem érzékelhető, így a cukorbetegség miatti vakság megelőzése sem kezdődik el időben.


A retina előtt lévő üvegtest egy zselészerű folyadék, amely ugyancsak a szem hátsó részét tölti ki, és a diabétesszel kapcsolatos szembetegségek esetében vérzés lehet a területén. A diabéteszes retinaproblémák során új vérerek képződnek, amelyek már jóval gyengébbek és könnyen vért engedhetnek az üvegtestbe. Ha ez megtörténik, a retina többé nem érzékeli a fényt, a beteg csupán úszó foltokat vagy sötétséget lát. Néha ez a vér magától felszívódik, de a legtöbbször itt már orvosi beavatkozás szükséges. Hosszabb idő elteltével ezek a megduzzadt, gyenge vérerek heges szövetet alkotnak és elmozdítják a retinát a szem hátsó részéből. Ha a retina leválik, villanó fényt vagy úszó foltokat lehet látni, olyan, mintha a látótér egy részét függöny takarná el. Retinaleválással azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez már tényleges vakságot okozhat.

Egyéb szembetegségek

cukorbetegség miatti vakság

A szemlencse a szem elülső részén található, és a retinának segít azzal, hogy fókuszálja a beérkező fényeket. Ezt a területet a szürkehályog, vagyis a katarkta veszélyezteti leginkább, ez a lencsében kialakuló homályosságot jelenti. Egészséges állapotában a lencse átlátszó, ilyenkor azonban homályossá válik, így a látás is gyengül. Ez a betegség alapvetően az ultraibolya sugárzás miatt alakulhat ki, de fontos tudni, hogy a diabéteszesek a helyes vércukorértékekkel rendelkezőknél jóval veszélyeztetettebbek. A szürkehályog rendszeres szemvizsgálat esetén a tünetek megjelenése előtt is felismerhető és megelőzhető, de szerencsére már az eltávolítása is  rutinműveletnek számít, és járóbetegként is vállalható.


A zöldhályogot, másnéven a glaukómát a szem belső nyomásának emelkedése okozza, ez pedig idővel a szemből az agyba információt szállító idegsejtek sérülését eredményezi – egyszóval megakadályozza, hogy a képek eljussanak az agyba. Ahogy a sejtek egyre károsodnak, a látómező bizonyos részein nem látunk többé, tehát részleges vagy teljes vakság alakul ki. A glaukóma megjelenésének okai egyelőre nem ismertek: lehet a szem eltorzult csatornarendszere, valamilyen sérülés vagy egyéb tényező is. Ha egyszer a romlás elindult, nem lehet visszafordítani, maximum szemcseppel vagy gyógyszerrel féken tartani a súlyosbodást.

A látásvesztés megelőzése

cukorbetegség miatti vakság

Szerencsére a cukorbetegség miatti vakság ma már egyre ritkábban következik be, azonban így is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az árulkodó tünetekre, sőt már előtte is vizsgáltassuk ki magunkat. A látásvesztés megelőzése a beteg, a belgyógyász és a szemész közös feladata. A szűrővizsgálatok és a kontrollvizsgálatok életmentőek lehetnek, ugyanis az időben elvégzett kezeléssel a megvakulás teljes mértékben elkerülhető.

A szemfenékvizsgálat, másnéven szemtükrözés az egyik legfontosabb, hiszen a fájdalommal vagy látásromlással nem járó betegségeket is képes vele az orvos feltérképezni. Ilyenkor pupillatágítással és egy speciális eszköz segítségével a szemész a szemfenékre irányítja a fényt, majd az onnan visszatükröződő kép alapján tudja megítélni látásunk állapotát. A szemfenéki erek tájékoztatást adnak a beteg egyéb szerveiben lévő erek állapotáról, amely fontos információ a pácienst kezelő orvosnak. A szükséges vizsgálatokat a diagnózist követően ajánlott minél hamarabb elvégeztetni, és érdemes félévente, évente, vagy szükség szerint gyakrabban megismételni . A cukorbeteg kismamák számára különösen fontos az odafigyelés, náluk a fogantatás előtt, az első trimeszterben, illetve a szemészeti állapot súlyosságától függően 1-2 hetente ajánlott a vizsgálat elvégzése.

Az első és legfontosabb megelőző lépések azonban csakis a betegen múlnak. Fontos, hogy a diagnózist követően akkor is vizsgáltassa ki magát, ha nincs szemproblémája. Mindenképpen adja orvosa tudtára, hogy diabéteszes, és kérje, hogy feltétlenül ellenőrizze a zöld- és szürkehályog területeit is. Persze a legjobb, ha nemcsak a betegséggel járó szembetegségeket, de magát a diabéteszt is megpróbálja megelőzni.

Tudjon meg minél többet arról, hogyan lehet kiegyensúlyozott a vércukorszintje!

Érdekel!
2018-04-17T12:17:54+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!