• vércukorszint mérés

5 árulkodó tünet arról, hogy cukorbeteg lehetsz

A cukorbeteg emberek nehéz helyzetben vannak, ha a betegségüket otthon szeretnék megállapítani. A szűrővizsgálaton gyakran túl későn jelennek meg, és már nem visszafordítható a kór. Viszont van pár tünet, aminek észlelésekor minél előbb orvoshoz kell fordulnunk, hogy ellenőrizze állapotunkat és talán még a baj megtörténte előtt segítségünkre lehet.

A cukorbetegség főbb tünetei

 • Erős szomjúság és gyakori vizelés

  A diabétesz görögül átfolyást, bő vizelést is jelent, ennek megfelelően mind az I-es, mind a II-es típusú betegségnél megjelenik ez a tünet. A felesleges glükóz a vizelettel együtt ürül.

 • Homályos látás

  Ha a vércukorszint túl magas, csökken a szövetek víztartalma, ezzel együtt a szemfenék víztartalma is, ez pedig hatással van a látásra. Ez a tünet is mindkét típusnál megjelenhet.

 • Gyakori fertőzések és lassú gyógyulású sebek

  Leggyakrabban ezután derül ki, hogy valaki cukorbeteg, mivel a betegek ezzel a tünettel kerülnek legtöbbször orvoshoz. A cukorbetegség során a szervezet immunrendszere legyengül, ezért a sebei lassabban gyógyulnak és a sebeken át (amiket gyakran észre sem veszünk, vagy nem tulajdonítunk nekik nagy jelentőséget) kórokozók támadhatják meg a szervezetet.

 • Cukorbeteg emberekre jellemző bőrelváltozások

  A cukorbetegek bőrén bársonyos jellegű, sötét színű bőrelváltozások jelenhetnek meg. Döntően a hajlatokban (hónalj és nyak területén) találkozhatunk ezekkel. Ezt a tünetet az inzulinrezisztencia okozza (amikor a hasnyálmirigy termel elég inzulint, viszont a szervezet nem tudja felhasználni). Ez a tünet a II-es típusú betegségben szenvedőkre jellemző.

 • Magas vérnyomás és nagy testsúly

  A nagy testtömeg egy idő után korlátozza a megfelelő mennyiségű inzulin termelését, valamint az egészségtelen táplálkozás során a vércukorszint igen magas kilengésekre hajlamos, amit mindenképpen javasolt stabilizálni. Amennyiben ezekből a tünetekből akár eggyel, vagy többel rendelkezünk, mindenképpen javasolt egy orvosi szűrővizsgálaton megjelennünk, ahol megfelelő tájékoztatást kapunk az állapotunkról.

A cukorbetegség kialakulása nagymértékben ronthatja a betegek életminőségét. A korai tünetek csökkenthetők, a későbbi súlyos szövődmények és a betegség kialakulása pedig megelőzhető, ha kellő gondot fordítunk a vércukorszintünk stabilizálására.

2018-04-17T12:16:36+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!