Engem is fenyeget a prosztatamegnagyobbodás?

Kit fenyeget a prosztatamegnagyobbodás? Milyen tünetei vannak? Milyen szövődményekkel járhat és egyáltalán mit tehetünk ellene? Van megoldás?

Mi a prosztata és mi a feladata?

A prosztata, vagy másik nevén dülmirigy egy, nagyjából gesztenyényi nagyságú (kb. 20g tömegű) nemi mirigy, mely a férfi belső nem szervekhez tartozik. A prosztata a húgyhólyag alatt helyezkedik el és a húgycsövet veszi körül. A prosztata termeli azt a váladékot, mely az ondóhólyag váladékával együtt képzi az ondót.

Mi az a prosztatamegnagyobbodás?

A prosztatamegnagyobbodás egy gyakori és általános jelenség a 30 év feletti férfiak körében. Az okok a hormonális működésben keresendőek, aminek hatására megduzzad a prosztata, tehát nincs közvetlen összefüggés a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák között. Habár roppant fontos, hogy a tünetek esetén alapos kivizsgáláson essünk át.

Milyen tünetei vannak a prosztatamegnagyobbodásnak?

prosztatamegnagyobbodás

A fő panasz az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló vizelési rendellenesség. Ez azt jelenti, hogy gyakran lesz vizelési ingerünk, a vizeletünk gyengül, szakaszos, nehézkes lesz. Gyakori panasz, hogy éjszaka vizelési ingerre kelünk fel, továbbá a vizelési idő akár percekre is kitolódhat.  Higiéniai problémákat okoz a vizelettartás képtelensége, utócsepegés, elégtelen hólyagürülés.

Kezdetben a prosztatánk még nem mutat jelentős elváltozást, mert az izomzatunk tudja kompenzálni ezeket a problémákat, hogy a húgycső szűkült, azonban később ezek a problémák fokozódnak, erősödnek.

Milyen kockázatokkal járhat?

Általánosan rontja a hangulatunkat, feszültséget okoz ez az állandó kényelmetlenség, azonban a kialvatlanságon és a rossz közérzetünkön túl további egészségügyi problémákkal számolhatunk, ha nem kezeljük időben a prosztatamegnagyobbodást.

Ilyen például a pangó vizelet miatti vese kitágulása, továbbá a húgyhólyag izomzatának a kitágulása. Emiatt pedig ismétlődő gyulladásokkal, véres vizelettel, húgyhólyagkő kialakulásával számolhatunk. Fontos a tünetek felismerése és mielőbbi orvosi kivizsgálás, hogy megfelelő kezelésben részesülhessünk.

Mit tehetünk a prosztatamegnagyobbodás ellen?

Az orvosi vizsgálatot urológus végzi, aki fizikai (tapintásos), ultrahangos és laborvizsgálattal is megvizsgálhat minket.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás általában jól kezelhető és nem is jár szükségszerűen műtéttel. Ma már hatékonyan lehet kezelni a prosztatamegnagyobbodást akár gyógyszeres úton, akár gyógynövények alkalmazásával.

Gyógynövényekkel?

prosztatamegnagyobbodás

Igen, a gyógynövényekkel kitűnő eredményeket értek el kutatók a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás elleni küzdelemben, azóta is rengeteg, ebben szenvedő férfi számára nyújtott segítséget. A két legnépszerűbb gyógynövény a fűrészpálma és a tökmagból kinyert olaj.

Fűrészpálma

A fűrészpálma egy Észak-Amerikában honos növény, mely sikerrel használható a prosztatamegnagyobbodás kezelésére, különösen korai stádiumban. Elsősorban a 40 év feletti férfiak esetében alkalmazzák a prosztatát érintő panaszok gyógyítására, továbbá a húgyúti funkciók javítására. Mindazonáltal a fűrészpálma hasznos lehet az ún. jóindulatú prosztatamegnagyobbodással (röviden: BPH) rendelkező férfiak számára is.

prosztatamegnagyobbodás

Tökmagolaj

A tökmagot évszázadok óta sikeresen alkalmazzák a prosztata-, vese- és hólyagproblémák kezelésére. A gyógyszergyártásban használt prosztatagyógyszerek is előszeretettel nyúlnak a tökmaghoz. Nyugat-Európában több évtizede elfogadták a tökmagot a kezdeti prosztatamegnagyobbodás kezelésére.

További előnye, hogy kedvező zsírsavprofilja miatt kiváló esszenciális zsírsavforrás, kiváló immunerősítő, ráadásul enyhíthet bizonyos emésztőrendszeri panaszokat is.

Ön is prosztatagondokkal küzd? Szeretne segítséget találni rá?

IGEN ÉRDEKEL!
2018-04-17T12:17:04+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!