Miért a szívbetegségek jelentik a leggyakoribb halálozási okot Magyarországon?

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint a magyarok negyede szívbetegségben hal meg, ami kétszeres az EU-s átlagnak. Sajnos ez hazánkban évente átlagosan 33 ezer szív- és érrendszeri betegség következtében bekövetkezett halálesetet jelent.

De miért hal meg egy magyar kétszer akkora eséllyel szív- és érrendszeri betegség folytán, mint egy átlagos európai?

Habár az Eurostat jelentése nem részletezi, azonban több okra vezethető vissza ez a kiemelkedően magas arány. Elsősorban a magyarok életmódjára vezethető vissza, de a biológiai tényezőknek is jelentős szerepük van a szívbetegek magas számában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint hazánkban a  felnőtt lakosság 28%-a dohányzik és a dohányzás a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának egyik vezető oka.

Számos befolyásolható és nem befolyásolható tényezőnek van szerepe a szívbetegségek kialakulásának. Ilyen nem befolyásolható tényező például az életkor, a nem és az öröklött tényezők.  Befolyásolható kockázati tényező az iskolázottság, jövedelem, élet- és munkakörülmények.

A szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit két nagy csoportba sorolják a kardiológusok. Biológiailag meghatározott és életmóddal összefüggő kockázati tényezőkre.

Biológiailag meghatározott kockázati tényezők:

  • Magas vércukorszint

  • Emelkedett koleszterin szint

  • Magas vérnyomás

  • Túlsúly, elhízás

  • Családi halmozódás (genetika)

  • Magas húgysav- és homociszteinszint

  • Krónikus vesebetegségek

  • Magasabb nyugalmi szívfrekvenai

Életmóddal összefüggő kockázati tényezők:

  • Egészségtelen étrend

  • Túlzott alkolholfogyasztás

  • Mozgásszegény életmód

  • Magas légszennyezés

  • Dohányzás

  • Bizonyos gyógyszerek, stimulánsok

  • Stressz

  • Túlhajszoltság

A kardiológusok a rizikófaktorok felderítésének és a rizikóbecslés jelentőségére hívják fel a figyelmet, mivel ennek ismeretében van lehetőség a rizikófaktorok kiiktatására és a megfelelő célérték meghatározására.

Minél több kockázati tényezővel rendelkezik annál nagyobb a valószínűsége a szívbetegségek kialakulásának!

Az általános orvosi és laboratóriumi szűrővizsgálatok – különösen az idősebbek számára – évente ajánlottak. Nem kell attól tartanunk, hogy bajunk esik, hiszen a legtöbb kardiológiai vizsgálat kockázatmentes, továbbá mellékhatásokkal sem kell számolnunk.

Mielőtt rátérnénk hogyan lehet megelőzni a szívbetegségeket, fontos tudni milyen szívbetegségek léteznek és mik az előjeleik!

Leggyakrabban előforduló szívbetegségek:

  • Szívritmuszavar: A szív szabálytalan, nem ritmusos működése következtében károsodhat a szív, mivel a szív nem tudja fenntartani a megfelelő keringést, ennek következtében a tünetei szívelégtelenségben is jelentkezhetnek.

  • Szívelégtelenség: A szív olyan állapot, amikor a meggyengült szív már nem képest elegendő vért biztosítani a szerveknek az egészséges működéshez.

  • Szívinfarktus (szívroham): A szívizom vérellátásának zavara miatt a szívburkok falát izomzat egy része elhal.

Mikor gyanakodhatunk szívbetegségre?

Szívünk állapota

Jellemző előjelei a szívbetegségeknek:

  • Mellkasi fájdalom

  • Gyakori szédülés

  • Hosszabb ideje tartó fáradtság, kimerültség érzet

  • Gyors és szabálytalan szívverés, szívzörej, szívdobogásérzés

  • Légszomj, fulladás

  • Ájulás, eszméletvesztés

  • A bőr kékes elszíneződése

Fontos, hogy minél előbb felismerjük és kezeljük a szívbetegséget, hiszen ezzel nemcsak életet menthetünk, hanem a szövődmények kialakulásának veszélyét is jelentősen csökkenteni tudjuk!

Tegyünk a szívünk egészséégért!

A legfontosabb, hogy ne dohányozzunk, fontos kiemelni, hogy a passzív dohányzás is növeli a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét.

Figyeljen arra, hogy mit eszik! A megfelelő táplálkozás az egyik legfontosabb tényező a megelőzésben, sőt a gyógyulási folyamatokban is!

Győződjön meg arról, hogy koleszterinben szegény és alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasszon! Szintén különösen ajánlott a lazac és tonhal fogyasztása. A lazac és a tonhal az egyik legkedvezőbb étel a szívnek, hiszen gazdag omega-3 forrás. Az omega-3 zsírsavak képesek csökkenteni a magas vérnyomást és a szívritmuszavar kialakulásának valószínűségét.

Figyeljen az egészségére!

Fogyasszon magas antioxidáns tartalmú szívvédő zöldségeket, fűszereket, gyógynövényeket A só, cukor és a transzzsírok helyettesítésére a magas antioxidáns tartalmú fűszereket ajánlják a dietetikusok. Magas antioxidáns tartalmú fűszer például a rozmaring, zsálya, oregánó. A dió, cseresznye, fokhagyma mind-mind segítenek szívünknek a megfelelő működésben.

Fogyasszon akár naponta többször is gyógynövény teákat! A galagonya híres rendkívüli szíverősítő és szívnyugtató hatásáról. A szívbetegségekkel küzdő vagy arra hajlamos személyeknek kiemelten javasolt a galagonya és az olajfalevél tea gyakori fogyasztása.

A galagonya jótékony hatással van a szívizom vérellátására, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, szakemberek koszorúr-betegségek esetén kifejezetten ajánlják.

Az olajfalevélből készített tea szintén elképesztően egészséges, nyugtató hatással van az idegrendszerre, csökkenti a szorongást és így szívünk, valamint szervezetünk megterhelését. Magas antioxidáns miatt az immunrendszert is erősíti.

Egyszerű, de nagyszerű megoldás? IGEN!

Bizonyára Ön is észrevette, hogy szívünk egészségének védelmezése igen költséges lehet, ráadásul sok energiát és időt igényel. Szerencsére nem kell elkeseredni ha életkorunk, család vagy munka miatt nincs elég energiánk, hiszen a gyógynövénykivonatok hatékony, mégis kíméletes megoldást nyújtanak.

A Natur-L szakértői segítségével megalkotta új termékét, a Galagonya + Fokhagyma + Olajfalevél étrend-kiegészítő kapszulát. A gyógynövénykivonat sokkal magasabb arányban, tisztább és sűrűbb hatóanyagot tartalmaz, így pénztárcakímélő módon és hatékonyabban tudja biztosítani a szíve egészségéhez feltétlenül szükséges tápanyagokat!

Gondoljon a szívére, próbálja ki termékünket!

SZERETEM A SZÍVEM!
2018-11-27T12:44:26+00:00

Érdekelnek a részletek!

Subscribe!